Čelebićanin: uvezeno meso zdravstveno bezbjedno

Izvor: Cafe.ba, 16.Jan.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelebićanin: uvezeno meso zdravstveno bezbjedno

BEOGRAD - Načelnik republičke Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je danas da je 35.000 tona mesa treće klase, koje je uvezeno u Srbiju prošle godine, zdravstveno bezbjedno i ispravno.

Čelebićaninova je pojasnila da je riječ o mesu koje "nastaje u vidu mesnih obrezaka poslije primarne obrade mesa, a može da se uveze samo za potrebe industrije mesa".

"To meso može da se koristi isključivo za proizvode od mesa, koji će proći termičku obradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << a to su bareni proizvodi, viršla i parizer", rekla je Čelebićaninova za TV "Pink".

Ona je naglasila da to meso nisu otpaci i da postoji odgovarajuća kontrola i pravilnik o kvalitetu.

"Ne može da se realizuje uvoz, a da ne dobijete rešenje o dozvoli uvoza u kojem su propisani uslovi, poreklo, odobren objekat u EU, deklaracija i veterinarski sertifikat, što je najvažnije", navela je Čelebićaninova.

"Večernje novosti" objavile su juče, pozivajući se na podatke Uprave carina Srbije, da su vodeći srpski mesni prerađivači prošle godine uvezli ukupno 35.000 tona mesa najlošijeg kvaliteta iz inostranih klanica.

List je naveo da je riječ o otpadu iz klanične prerade, koji spada u treću kategoriju mesa, a koji potrošači u Srbiji pojedu kroz mesne prerađevine.

List navodi da se u to ubrajaju vratovi, leđa, trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, crijeva i iznutrice, koje se u Srbiju najčešće uvoze iz Belgije, Španije, NJemačke, Mađarske i Slovenije.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.