CIK BiH ne priznaje popis u RS: Konfuzija zbog uputstva o izboru članova opštinskih izbornih komisija

Izvor: Blic, 03.Feb.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK BiH ne priznaje popis u RS: Konfuzija zbog uputstva o izboru članova opštinskih izbornih komisija

Različiti podaci popisa stanovništva sa nivoa BiH i Republike Srpske mogli bi da izazovu probleme u pripremi narednih opštih izbora u BiH.

Centralna izborna komisija BiH traži da, prilikom izbora članova lokalnih izbornih komisija, opštinske vlasti primenjuju državne rezultate popisa, koje Srpska ne priznaje. Navode da iza sebe imaju pravosnažna rešenja Suda BiH, koja su potvrdila rešenja CIK da se koriste zadnji podaci popisa stanovništva iz 2013. objavljeni u Službenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasniku BiH.

– Postupkom imenovanja članova izborne komisije nadležni organ je dužan rukovoditi se odredbom člana Izbornog zakona BiH koji se odnosi na nacionalni i polni sastav izborne komisije. Na nacionalni sastav primenjuju se rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine – navode u CIK.

To praktično znači da opštine u Srpskoj treba da koriste rezultate popisa Agencije za statistiku BiH, a ne one koji je utvrdio Zavod za statistiku Republike Srpske.

Naši sagovornici upućeni u ovu problematiku kažu da je CIK poslala lokalnim zajednicama uputstvo o korištenju podataka popisa stanovništva iz 2013. godine, zbog otpora u FBiH. Oni, kažu, žele da i dalje koriste podatke popisa iz 1991. godine što nije povoljno po RS, jer po njemu postoji odgromna razlika u nacionalnoj strukturi.

Ističu i da u objavljenim popisima BiH i RS postoje zanemarljive razlike, ali da bi se u izboru OIK trebalo da koriste državni podaci.

Međutim, član radne grupe za izmenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović kaže da je logično da se u RS koriste podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku. Smatra da su se članovi CIK ovim uputstvom opštinama upustili u rešavanje političkih pitanja.

- Ovo treba da se problematizuje u NS RS, dok bi CIK trebalo da se bavi drugim pitanjima iz svoje nadležnosti kao što je sređivanje biračkih lista kako bi se zaustavile manipulacije – poručuje on. Predsednici skupština opština sa kojima je razgovarao „EuroBlic“ očekuje određni stav sa nivoa RS, jer oni predlažu imenovanje članova opštinskih izbornih komisija te im nije jasno kako da se odrede. Potpredsenik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić kaže da se odluke NS RS o nepriznavanju popisa BiH treba da poštuju.

- Potreban je generalni stav iz NS RS, koji bi mogli primenjivati sve lokalne zajednice – smatra Čudić.

U Brisle otišli i podaci RS

Pojedini političari iz RS ne vide razlog zašto se problematizuje pitanje rezultata popisa kada je praktično i Evropska komisija prihvatila rezulatate popisa koji je za teritoriju RS proveo Republički zavod za statistiku RS. Naime, BiH je prilikom ispunjava Upitnika Evropske komisije na pitanje o broju stanovnika dostavila podatke Agencije za statistiku BiH i Zavoda za statistiku RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.