Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosić više nije lider SDS, Tadić i Vasić podneli ostavke na stranačke funkcije

Mladen Bosić više nije lider SDS, objavljeno je u pauzi sednice Glavnog odbora SDS, koja se održava danas u Doboju.

Kako "EuroBlic" saznaje, tokom dana su Ognjen Tadić i Dragomir Vasić, članovi Predsedništva SDS i potpredsednici stranke, podneli ostavke na sve stranačke funkcije.

Bosić je posle objave da odlazi sa čela SDS naveo da Glavni odbor upravo raspravlja o dinamici idućih koraka, odnosno na koji način i kada će stranka izabrati novog predsednika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Analizirali smo rezultate, koji su očigledno loši. Postoji mnogo razloga zašto je do toga došlo, a oni su u principu političke prirode - rekao je Bosić.

Dodaje da SDS nije vodio populističku politiku, nije raspirivao mržnju i dizao tenzije na nivou BiH.

Pročitajte još:

- Vodili smo politiku koja je ukazivala na loše stanje u ekonomiji, na propast banaka, dužničko ropstvo u koje ide Srpska. Pokazalo se da je politika koju vodio SNSD politika konflikta, a Dodikovi glavni saveznici su bili Bakir Izetbegović i Goran Salihović. Izetbegović zbog svojih aktivnosti oko ukidanja 9. januara kao Dana Republike, a Salihović zato što je poslednje sedmice pred izbore uputio poziv Dodiku na saslušanje zbog referendum za koji Dodik nema nikakvu krivičnu odgovornost. Pre toga je uporno izbegavao da ga pozove na saslušanje zbog kriminala za koji Dodik ima veliku odgovornost. To je zadnja Salihovićeva usluga Dodiku, da bi skrenuo pažnju javnosti sa važnijih stvari - smatra Bosić.

Drugi razlog izbornog poraza je što SDS nije uspeo da pokrene obećanu borbu protiv korupcije i kriminala.

- Pokretanje tog procesa bila bi osnova za bilo kakvu budućnost RS, jer je to rak rana koja vodi u siromaštvo. Nisam bio svestan na kakve sve otpore unutar institucija, pre svega pravosuđa i organa zaduženih za provođenje zakona, mogu da naiđem. Preuzimam odgovornost i zato sam saopštio Glavnom odboru da se povlačim sa mesta predsednika SDS. Ostaću na tom mestu do vanredne Izborne skupštine - istakao je Bosić.

On smatra da će SDS u predstojećem periodu doživeti ozbiljnu rekonstrukciju.

Na kraju je rekao da ostaje u stranci, "aktivan na svaki mogući način".

Sednica je održana na zahtev odsadašnjeg predsednika stranke Mladena Bosića, kojeg je 5. oktobra u potpunosti podržalo Predsedništvo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.