Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH u 2018. godinu ulazi bez usvojenog budžeta: Državne jasle na privremenom finansiranju

BiH u 2018. godinu ulazi bez usvojenog budžeta. Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda danas je istakao da je pripremljena Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal sledeće godine.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto danas nije prihvatila zahtev Kluba poslanika SDA za održavanje hitne sednice ovog doma na kojoj bi bila razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda - Predlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsedništvo BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je Krišto, povodom ovog zahteva SDA, uputila obaveštenje u kojem ističe da ne postoje razlozi za hitnost sazivanja sednice Predstavničkog doma.

Kao razloge za odbijenje zahteva SDA Krišto navodi činjenicu da je Predlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu uvršten u razmatranje u prvom čitanju na dnevni red redovne sednice Predstavničkog doma, koja je počela 21. decembra.

Ona navodi da je razlog za odbijanje zahteva SDA i činjenica da je, prema mesečnom kalendaru aktivnosti Predstavničkog doma, sledeća sednica planirana za 17. januar kada će biti nastavljena 55. sednica.

Tada će, prema ranijem predlogu Kolegijuma u proširenom sastavu, Predlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu biti razmatran u oba čitanja.

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da je ovo ministarstvo pripremilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prvi kvartal 2018. godine koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Savjeta ministara, koja je predviđena za četvrtak, 28. decembra.

Bevanda je pojasnio da Odluku o privremenom finansiranju donosi Savet ministara i da za to nije potrebno glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je podsetio da su Odlukom o privremenom finansiranju obezbjeđuju sredstva na nivou utroška u istom kvartalnom periodu ove godine.

Bevanda je izrazio sumnju da će do kraja godine u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen Predlog budžeta institucija BiH za 2018. godinu s obzirom na predviđenu proceduru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Komšije u 2018. bez budžeta, sprema se bura

Izvor: B92, 27.Dec.2017, 11:02

Sarajevo/Banjaluka -- BiH u 2018. ulazi bez usvojenog budžeta, a resorni ministar Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je pripremljena Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal...Portal RTRS konstatuje da to što BiH u 2018. ulazi bez budžeta, svojevrsna je najava politički burne, izborne godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.