AUTOR REČNIKA NAPADA NOVINARE Jahić: Vi ste neznalice

Izvor: Blic, 22.Okt.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUTOR REČNIKA NAPADA NOVINARE Jahić: Vi ste neznalice

Nadležni u Federaciji BiH, ali ni u misiji OEBS u BiH, nisu reagovali na skandalozan sadržaj Školskog rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića. U međuvremenu, autor je nastojao da medije optuži za zaveru protiv bosanskog jezika, tvrdeći da su novinari neznalice i da ne razumeju nauku niti znaju o čemu pišu.

Iz OEBS, koji je 2003. nadgledao proces uklanjanja uvredljivih sadržaja, na konkretno pitanje poslali su samo odgovor u kojem navode šta podrazumeva Plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sprovođenja Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH kažu da ovog rečnika nema na listi odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu i da „naročitu pažnju posvećuju da se iz udžbenika koje odobrava Ministarstvo eliminiše jezik mržnje i sadržaji huškačkog karaktera“.

Udžbenik nije na listi obaveznih, ali su škole posle rata, po direktivi bošnjačkog političkog vrha, kupovale ovu knjigu. Jedno vreme je bio na listi, ali je posle izbačen. Međutim, i dalje se koristi kao dodatna literatura, pa se može naći na policama školskih biblioteka u većini osnovnih i srednjih škola u FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, kao i na sarajevskom Filozofskom fakultetu gde Jahić predaje. To je potvrdio i sam Jahić, ali tvrdi da od studenata nikad nije zahtevao da je imaju.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da oni na početku svake školske godine školama u RS preporučuju da u nastavi koriste isključivo udžbenike sa spiska obaveznih.

Autor rečnika se posle objavljivanja teksta u „EuroBlicu“ oglasio u federalnim medijima u kojima tvrdi da smo se „obrušili na njega u sklopu kampanje iz beogradske kuhinje protiv bosanskog jezika“. Uz njegovo objašnjenje i rečenicu da se radi o „montaži“, kao navodno svedočanstvo, objavljena je i fotografija dela teksta iz rečnika o kojem mi nismo pisali.

Jahić je „EuroBlicu“ juče ipak potvrdio da i dalje čvrsto stoji iza termina koje je koristio u rečniku i da su „novinari obične neznalice koje nisu osposobljene da čitaju i ne razumeju šta je nauka“ i da ništa nije pogrdno ako se to već koristi u narodu.

Opsceni termini

Jahićev školski rečnik obiluje i brojnim opscenim terminima. Tako je „kitonja – čovjek goleme k***“, „naj*** – nastradati, nagrabusiti“, uz primer „Naj*** sam, duše mi“, „objahati – biti na ženi, u fizičkom smislu, seksualno“, „kitica – mala k***, dečji penis“ uz primer: „Da ti vidim kiticu“...

Pitali smo ga zašto, recimo, u udžbeniku nema reči ustaša, ako je četnika već definisao kao „pripadnika srpske vojske koja je kroz historiju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom“. Odgovorio je: „Zar nema? Pa eto, možda ste kod ustaše u pravu, ali inače novinari pišu o glupostima“

U OHR su naveli da su netolerancija i diskriminacija u obrazovnom sistemu neprihvatljivi i da OHR ističe potrebu da javni prostor u BiH bude očišćen od uvredljive terminologije.

Lingvista Midhat Riđanović iz Sarajeva osudio je korišćenje rečnika za koji kaže da je „obično smeće“ i da FBiH ne sme sebi da dozvoli da se ovakva literatura koristi u školama.

- Nijedan rečnik na svetu ne sme da obiluje vrednosnim sudovima, već da bude isključivo opisni. Rečnik Dževada Jahića je sve osim nauka – kaže Riđanović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.