Žarko Ranđelović, mladi matematički genije niže medalje, a jedva ima za hranu

Izvor: Blic, 28.Sep.2013, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žarko Ranđelović, mladi matematički genije niže medalje, a jedva ima za hranu

- Imam sve što mi treba za školu i literaturu za pripreme za takmičenja. Ali, moja porodica nema dovoljno para za normalan život, ne možemo redovno da plaćamo račune, da kupimo sve što nam je potrebno od hrane, odeću, obuću - kaže matematički genije iz Niša Žarko Ranđelović (18). Želi da studira na Kembridžu, ali bi se ipak vratio u Srbiju da radi

Ovaj mladić osvojio je brojna takmičenja iz matematike u zemlji i inostranstvu, a poslednje čime se okitio je zlatna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medalja sa Matematičke olimpijade u Kolumbiji.

Njegovo učešće, uz još pet srpskih takmičara na Olimpijadi sa koje su se vratili sa čak četiri medalje, omogućila je kompanija NIS u okviru svog projekta „Energija znanja”.

Ranđelović ide u četvrti razred specijalnog odeljenja za talentovane matematičare u niškoj Gimnaziji „Svetozar Marković“, a njegova velika želja je da potvrdi svoj uspeh i da sa sledeće Olimpijade u Kejptaunu u Južnoj Africi opet Srbiji donese zlato.

Genijalac za matematiku je skroman mladić, kome nije teško da predano uči i vežba zadatke, iako njegova porodica ima velike materijalne probleme.

Majka Jasmina ne radi, a otac Jugoslav je u penziji. Očeva penzija od 25.000 dinara nije dovoljna za normalan život.

Žarkovoj školi računari na dar od NIS

Imajući u vidu situaciju u kojoj se Žarkova porodica nalazi, NIS mu je poklonio laptop. Žarko je dobio i flašicu sa vodom „jazak“ na kojoj je njegova fotografija. Ovo je jedna od retkih situacija u kojoj je jedna velika kompanija poput NIS-a prepoznala kvalitete talentovanog dečaka i posvetila mu pažnju. Snežana Lakićević, menadžerka saradnje sa univerzitetima i naučnim institucijama, najavila je da će NIS opremiti računarima celu jednu učionicu u Žarkovoj Gimnaziji „Svetozar Marković”.

Brat Nemanja je u otišao u Ameriku u potrazi za boljim životom, jer u Nišu nema posla. Zbog nedostatka novca talentovani matematičar nije išao na ekskurzije u prva tri razreda, ali će u četvrtom ići jer će mu troškove platiti gimnazija koju pohađa.

Talentovanom matematičaru rešavanje zadataka nije teret i nikada mu ne dosadi da vežba.

- Najbolji momenat je kad shvatiš da si rešio neki zadatak. To je izazov, a posebno kad uspeš da ga uradiš na svoj način - priča matematički genije.

Kaže da bi voleo da studira na Kembridžu, ali da bi se vratio u svoju zemlju.

- Jedino ako dobijem inostranu stipendiju jer moja porodica nema para da me školuje u inostranstvu, u Engleskoj. Ipak, želeo bih da se posle toga vratim u Srbiju, da radim i doprinesem da moja zemlja bude bolja - kaže olimpijac Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.