Predsednik Iraka će poklanjati naše oružje

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Iraka će poklanjati naše oružje

Prva serija od 200 specijalno izrađenih pištolja CZ 99 krenula je za Irak. Oružje, na kojem stoje natpisi na arapskom jeziku, namenjeno je premijeru i predsedniku ove bliskoistočne zemlje. Oni će, kako tvrde u „Zastava oružju", srpske pištolje davati na poklon svojim gostima - državnicima, ambasadorima i drugim značajnim ljudima.

Irak je naručio 3.000 komada ovog čuvenog oružja, u luksuznoj seriji. Spakovane u rezbarene kutije od punog drveta, iznutra obložene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čojom, prvi su imali prilike da ih vide i uslikaju reporteri „Blica".

- Ovo je prva masovna narudžbina luksuznog oružja koju smo radili. Pištolji su crne boje, gravirani su u motivima koje su Iračani izabrali. Kutija je od orahovine, iz dva dela. Do kraja ovog meseca ćemo isporučiti još 400 komada, i tako stalno, sve dok ne završimo celu poružbinu. CZ 99 je pravi službeni pištolj dvostruke akcije. Pouzdan je i proveren. Zato nije slučajno što su od svih svetskih proizvođača oružja, Iračani izabrali baš nas - kaže Danko Cvetić, istraživač u službi marketinga.

Ram pištolja CZ 99 koji je otputovao u Irak napravljen je od specijalne aluminijumske legure, cev je od čelika i hromirana je iznutra. Napravljen je s duplim komandama, tako da mogu da se koriste i iz leve i iz desne ruke. Korice su od polimera koji je protkan staklenim vlaknima. Ima i indikator napunjenosti, tako da se na dodir oseća da li je metak u cevi ili nije. Kalibar je devet milimetara. U kutije, koje su obložene crvenom ili plavom čojom, u tačno izrađena ležišta staju pištolj i magacin za municiju. U kompletu ide i alat za čišćenje, koji se pakuje posebno.

- Za graviranje ovolikog broja pištolja, kupili smo tri nove mašine. Šare na oružju za Irak se ne prave ručno, već uz pomoć lasera. U to je uloženo oko 100 hiljada evra. Tako je gravirana i kutija, na kojoj su motivi arabeske i grb Iraka - priča Vladan Živković, rukovodilac za projektovanje i razvoj.

Luksuzni CZ 99 , kako saznajemo, ima dvostruko višu cenu od osnovnog modela. Svaki isporučeni komad košta oko 500 dolara i na svakom jasno stoji oznaka fabrike koja ga je proizvela - „Zastava oružje".

Gravura na oružju mnogostruko podiže njegovu cenu. U „Zastavinoj" umetničkoj radionici, osim ručnog graviranja, ugrađuju i zlato, srebro, pa i drago kamenje. Najskuplji CZ 99, koji je prodat na jednom od sajmova oružja, koštao je pravo malo bogatstvo - čak 30.000 evra.

„Devetka" popularna u svetu

CZ 99 je najpopularniji pištolj koji je napravljen u Srbiji i do sada je prodato preko 200.000 komada ovog oružja na svim kontinentima. Da bi se napravio jedan pištolj ovog modela, potrebno je 20 sati rada. Njegov kvalitet dokazan je na najrazličitijim testovima, gde je radio bez greške i posle ispaljenih 65.000 metaka, što je petnaest puta više od sličnih pištolja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blic:Zastavin pištolj poklon za goste Iračana

Izvor: Mondo, 09.Sep.2008

Prva serija od 200 specijalno izrađenih pištolja CZ 99 krenula je za Irak. Premijer i predsednik ove zemlje poklanjaće ove pištolje svojim gostima.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.