Bogati koriste  smeštaj, dok sirotinja pati

Izvor: Blic, 14.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati koriste smeštaj, dok sirotinja pati

U objektima namenjenim za prihvat i smeštaj raseljenih lica i teških socijalnih slučajeva u Gračanici utočište je našlo više desetina porodica koje spadaju u grupu bogatih, koje ni po jednom osnovu ne bi mogle da se nađu na spisku socijalno ugroženih.

- Zbog zloupotreba položaja od strane pojedinaca, posebno zbog činjenice da na Kosmetu ne funkcionišu, poput policije i opštinskih organa, institucije države Srbije, Crveni krst Prištine izmešten u Gračanici umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pritiče u pomoć, traži pomoć nadležnih da se stane na put kriminalu čiju cenu plaća sirotinja -kaže sekretar Crvenog krsta Prištine Novica Marković.

- Utvrdili smo da u našim objektima, namenjenim isključivo raseljenim i prognanim socijalnim slučajevima, stanuju porodice u kojima po dvoje pa i više članova ostvaruju duple lične dohotke. Tu su direktori državnih ustanova, službenici PTT Srbije i odnedavno funkcioneri opštinske administracije - navodi Marković. On tvrdi da je opštinska kancelarija Komesarijata za izbeglice postala nosilac kriminalnih radnji pošto su bez ikakvog rešenja ili „bar uputa socijalne ustanove" u kontejnersko naselje u Padalištu u Gračanici smestili desetak funkcionerskih porodica zbog čega se Crveni krst, pred nadolazeću zimu, suočava s problemom gde smestiti dvadesetak socijalno ugroženih porodica.

- Obaveštavali smo, svakodnevno pišemo opštinskim funkcionerima da u skladu sa zakonom donesu rešenja o oslobađanju prostorija, jer se radi o porodicama koje su prodale imovinu na Kosovu, kupili stanove i kuće po centralnoj Srbiji, a onda se kao navodni povratnici uz blagoslov Komesarijata smestili u naše objekte - tvrdi Marković navodeći da se na spisku uzurpatora između ostalih nalaze funkcioneri nepostojeće opštine Glogovac, službenici Kliničko-bolničkog centra i funkcioneri izmeštene opštine Priština.

- Nije problem samo u tome što su uzurpirali naše objekte i ugrozili sirotinju, već je i u tome što oni samo prespavaju noć ili dve, a neki raznose nameštaj. Prespavaju na ćebadima na golom patosu, ali to se više isplati nego da od dvesta odsto uvećane plate odvajaju po stotinak evra koliko košta smeštaj u Gračanici, a koji pojedini naši korisnici odvajajući od usta redovno plaćaju - kaže Marković.

Dragan Velić, izaslanik Komesarijata za izbeglice Srbije, potvrđuje da je u više navrata tražio od opštinskih vlasti da se „obijene prostorije oslobode", da se protiv uzurpatora pokrene krivični postupak, ali do danas niko nije reagovao.

- Uveren sam da neko od lokalnih moćnika stoji iza pljačke sirotinje - kaže Velić, potvrđujući tvrdnje Markovića da u prihvatnim objektima stanuju čak i direktori državnih ustanova, čija su imena stavljena na spisak dostavljen nadležnim državnim ustanovama i posebno MUP u Srbije.

Na spisku korisnika Crvenog krsta nalazi se nešto više od 350 porodica ili oko 1.250 lica, među kojima i sva srpska domaćinstva u izolovanim srpskim selima Lebane (13) i Slivovo (14) i u samoj Prištini 42 domaćinstva ili 69 korisnika.

Marković navodi da bi spisak korisnika bio mnogo manji i da bi Crveni krst mogao i da smesti i da nahrani sve socijalne slučajeve kada bi mu bilo dozvoljeno da sa spiska, kako kaže, „skine bogataše i gastarbajtere".

- Zabranjeno mi je da spisak revidiram, ali sam, pre nekoliko dana, dokazujući naše tvrdnje zabranio isporuku pomoći porodici Mitrović iz Čaglavice. Oni su prodali imovinu i sa 210.000 evra došli da o trošku Crvenog krsta žive u Gračanici. E to, po cenu da svi ostanemo bez posla, nećemo tolerisati - s ogorčenjem u ime humanitaraca kaže Marković, jer, kako veli, „treba gledati u oči sirotinji koja zbog bogataša gladuje i smrzava se". Prozvani Živorad Mitrović kaže da on nije ništa prodao.

- Moj otac je prodao celu imovinu i kupio mi je kuću u Gračanici. Ne selim se s Kosova. Tu ostajem sa petoro dece. Mnogi iz Čaglavice su prodali imanja i redovno primaju pomoć, pa nikom ništa - kaže on, optužujući Crveni krst da je jedino njegova porodica skinuta sa spiska. Uzurpatori u kolektivnom smeštaju odbijaju bilo kakav razgovor s novinarima uz konstataciju kako „nije posao novinara da kopa po smeću". Jedan od njih, koji je bio spreman da nam polupa fotoaparat i diktafon, ljutito i uz pretnje je dobacio:

- Objavite spiskove funkcionera kojima država plaća smeštaj u Gračanici. Mi smo tu da bismo prehranili porodice. Nemamo gde drugo!

Lažna slika

-Više stotina povratnika koji su se vratili samo da bi ostvarili pravo na Unmikovu penziju odbili smo, ali, nažalost, oni se na spisku UNHCR-a vode kao povratnici. Da nije te igre, stvarni broj i povratnika i socijalnih slučajeva bio bi mnogo manji - tvrdi Marković.

Pomoći sve manje

Pomoći u Crvenom krstu više nema. Prazni rafovi, poneko vojničko ćebe i džak za spavanje svedoče da je donatora sve manje.

- Svi su digli ruke od sirotinje. Eto, poslednju pomoć Vlada Srbije dostavila je aprila ove godine, a međunarodne humanitarne organizacije pravdaju se da na Kosovu postoji puna sloboda kretanja i velika mogućnost zarade - kaže Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.