Zagreb izrazio začuđenost i nezadovoljstvo zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb izrazio "začuđenost i nezadovoljstvo" zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na dodelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu izražavajući "začuđenost i nezadovoljstvo" izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade.
"Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića devedesetih godina prošloga stoljeća", navodi se u  saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

"Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome dijelu Europe", ističe se u saopštenju.
Dodaju i da je "zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude".
"Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu", navodi se u saopštenju.
Naglašavaju i da su "američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike".
Dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, zakuljčuje se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MVEP izražava nezadovoljstvo zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Okt.2019, 08:44

ZAGREB - Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u subotu navečer izrazilo je "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade" povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu..."Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.