Letonija: Ulazak Crvene armije značio nastavak okupacije

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letonija: Ulazak Crvene armije značio nastavak okupacije

Ministarstvo spoljnih poslova Letonije se usprotivilo održavanju svečanog događaja u Moskvi, posvećenog 75. godišnjici oslobađanja Rige od strane sovjetskih trupa od nemačke okupacije. "Pozdravljajući poraz fašizma, podsećamo svet da se za Letoniju, Litvaniju i Estoniju obnova slobode i nezavisnosti dogodila skoro 50 godina kasnije, jer je ulazak u Crvene armije značio nastavak sovjetske okupacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Letonije.
Riga smatra da je zaključivanjem sporazuma Ribentrop-Molotov 1939. godine "ilegalni dokument, kojim je otvoren put do početka Drugog svetskog rata i agresije Sovjetskog Saveza protiv Letonije", a planirani događaj u Moskvi je nazvan "neprijateljskim korakom". Riga je oslobođena od nemačkih okupatora 13. oktobra 1944. godine. Oslobađanje baltičkih država je bila velika operacija u kojoj je bilo nekoliko frontova, uključujući tri baltička fronta, deo snaga trećeg Beloruskog fronta i delimično Lenjingradskog fronta, kao i deo Baltičke flote. Tokom ofanzive oslobođene su Estonija, Letonija i Litvanija. Od 59 nemačkih divizija, 29 je poraženo, a preostalih 30 se povuklo. Istovremeno, lideri baltičkih zemalja veruju da ih je od 1940. do 1991. godine SSSR navodno okupirao. Rusija se, kao naslednica SSSR-a, kategorički ne slaže sa takvim stavom. Rukovodstvo zemlje je više puta saopštilo da se ne može govoriti o bilo kakvoj sovjetskoj okupaciji baltičkih zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova pojasnilo je da pripajanje baltičkih država SSSR-u smatra doslednim međunarodnom pravu u to vreme.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: S obzirom da Letonija ne rešava ništa u NATO-u, može se reći da plaća okupaciju

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2019

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je prokomentarisala saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Letonije o neprihvatljivosti događaja posvećenog oslobađanju Rige od nacističkih osvajača. Ona je primetila da je Letonija izgubila ekonomski, vojni i humanitarni suverenitet...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.