Za malinu do 155 dinara

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 06:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za malinu do 155 dinara

U čačanskom kraju čekaju da stane kiša, pa da berba krene punom parom. Za prve maline nudilo se 100 dinara za kilogram, ali je cena dostigla i 155 dinara
Obilna kiša koja poslednjih dana neprestano pada još nije ugrozila rod u dragačevskim i čačanskim malinjacima. Kiša je zaustavila početak berbe, ali veliki proizvođači su okupili berače i čekaju prvi zrak sunca. Osim vremenske prognoze da će već za nekoliko dana kiša prestati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ohrabrenje malinarima daju i pojedini otkupljivači koji nude 155 dinara za kilogram prve klase.

Vlade Radojević iz sela Kotraža, koji gaji malinu na pola hektara, kaže da se jedino plaši grada. Prema sadašnjem stanju malinjaka rod će biti na nivou prošlogodišnjeg, odnosno oko deset tona. Uz savete stručnjaka iz čačanskog Instituta za voćarstvo i primenu agrotehničkih mera, Radojević je poslednjih godina uspeo da na istoj površini poveća prinose za dve tone.
Otkupljivači sa raznih strana
- Ove godine vremenski uslovi su bili nepovoljni za malinu. Uložio sam oko 2.000 evra u agrotehničku zaštitu i prihranu zasada i nadam se da će mi se isplatiti. Prvi otkup je doduše krenuo po akontnoj ceni od 100 dinara po kilogramu. Ali nam sve više dolaze otkupljivači iz drugih krajeva. Oni nude i više od 150 dinara za kilogram prvoklasnog „mikera", a za „vilamet" daju oko 135 dinara. Ako ostane ta cena, mislim da ćemo biti u blagom plusu, jer je realna cena od evra i po do dva za prvu klasu. Sve ispod ove cene je propast za nas malinare. Pretprošle godine cena je bila jača od ove koju sada nude, a sve je u međuvremenu poskupelo. Ljudi sve manje ulažu u zasade, besparica je. Nažalost, i mnogi hladnjačari ne cene kvalitet, pa se i proizvođači više trude da samo povećaju količinu - rekao je Radojević.
Predsednik Udruženja malinara „Vilamet" Dragiša Terzić kaže da su proizvođači nezadovoljni sadašnjim otkupnim cenama. Prema rečima Terzića, loša godina za konkurentnu malinu iz Poljske i Čilea trebalo bi po ekonomskoj logici da poveća tražnju srpske maline na svetskom tržištu, a time i otkupnu cenu.

Nepoverljivi malinari
Hladnjačari u Moravičkom okrugu su još veoma oprezni i ne žele da govore o otkupnim cenama. Kažu još je rano, kiše još traju, a jek berbe tek predstoji. Jedan od retkih koji su pristali da nam kažu po kojoj ceni otkupljuju malinu jeste i vlasnik firme „Mediteran 92" iz Guče Milenko Surudžić. Prvu klasu plaćaju 120, a drugu 100 dinara po kilogramu. „Mediteran 92" otkupljuje malinu već godinama od nekoliko hiljada domaćinstava, uglavnom iz Dragačeva.
Proizvođači su ipak na mukama, jer mnogi sumnjivo vrte glavom na pojavu nepoznatih otkupljivača. Kažu, ne bi bio prvi put da jedno obećaju, a drugo bude kad dođe isplata.
Mr Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo kaže da je stanje roda maline zasad zadovoljavajuće.
- Ali ako se nastave kiše, može doći do velikog truljenja. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika pojedini malinjaci u Moravičkom okrugu su ove godine za oko 20 odsto lošiji. Ali za isti procenat u Srbiji je povećan broj novih zasada, tako da će rod biti na nivou prošlogodišnjeg, odnosno oko 63.000 tona - kaže mr Leposavić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.