Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2020, 13:09

Za lidera HDZ BIH nije sporno služenje blajburške mise u Sarajevu, oštre reakcije iz RS

Lider HDZ BiH i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je izjavio da se negativnim reakcijama na održavanje "blajburške mise" u Sarajevu narušavaju verske slobode i prava naroda na verske obrede.

"Civilizovan čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to neko takvim želeo prikazati, u misi nema mesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njena komponenta", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kazao je Čović.

Prema njegovim rečima, pojedinci u BiH "ponovno i namerno otvaraju rane iz prošlosti kako bi pažnju skrenuli s drugih aktualnih tema, istovremeno otkrivajući nameru da se nekim stanovnicima zabrani slobodno i javno ispovedati veru".

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, "javnog poziva na linč, posebno kardinala Vinka Puljića, kao i celog hrvatskog naroda" zbog održavanja mise za, kako je ocenio, nevine žrtve zločina.

Prema Čovićevim rečima, "očiglednim klevetama ugrožava se i opstanak međusobnog poverenja, koji je ključan za ostvarenje bilo kakvog napretka u BiH".

On je naglasio da osuđuje sve zločine, bilo ko da ih je počinio i u bilo kom vremenu, dodavši da teba da se sagledaju sve istorijske činjenice i dopusti da svaka nevina žrtva ima prvo na pijetet.

"Činjenica je da je BiH multinacionalna država koja u sebi mora pronaći dovoljno snage i tolerancije za različitosti koje je čine time što jeste. Sviđalo se to nekome ili ne, Sarajevo pripada svima nama koji živimo u BiH", kazao je Čović.

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Rado Savić izjavio je da služenje mise u čast vojnicima NDH stradalim u Drugom svetskom ratu i neposredno posle rata, znači pozivanje na novi Jasenovac, Glinu, Jadovno, Кorićke jame.

Savić je ocenio da je najava održavanja mise za ustaške vojnike u Sarajevu "dosipanje soli na rane svih nevino postradalih".

"Očigledno je Hrvatska izvezla aktelni problem Bosni i Hercegovini, jer zvanični Zagreb pod pritiskom Evrope ne sme da slavi zločince na svojoj teritoriji", naveo je on.

Savić je istakao da politički predstavnici hrvatskog naroda, ali i svih drugih naroda koji koketiraju sa ekstremnim ideologijama ne mogu imati svetlu budućnost.

Zamenik predsednika SDS-a je ocenio da je iz Republike Srpske izostala adekvatna reakcija na najavu održavanja mise za pripadnike NDH, dodavši da je nedavno odata pošta žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

"Očekivao sam mnogo snažniju poruku naših institucija, koju su izgleda zaustavili SNSD-HDZ interesi, pa na delu danas imamo glasno ćutanje SNSD", kazao je Savić.

On je nosioce vlasti u RS upozorio da "kratkoročni politički interesi ne smeju biti iznad društveno temeljnih vrednosti".

"U ovom vremenu, kad je zbog korone iskrenim vernicima naloženim merama organa otežano da se mole u crkvama za svoje nevino stradale, dozvoliti misu zločincima veštačke tvorevine NDH bilo bi zaista previše", naglasio je Savić.

Predsednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić osudio je najavljeno služenje mise u Sarajevu za ustaše ubijene u Blajburgu, navodeći da taj čin predstavlja otvorenu provokaciju prema antifašistima i žrtvama fašističkog i ustaškog terora u Drugom svetskom ratu.

"Time se čini veličanje i rehabilitacija ustaštva i pokušava da ustaše i ratni zločinci budu proglašeni nevinim za strašne zločine i genocid koje su počinili nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim narodima na ovim prostorima. To je nedopustivo", kazao je Đokić.

Prema njegovim rečima, ovakvi incidenti oživljavaju fašizam na teritoriji Evrope, što je krajnje opasno i nepromišljeno.

"Ove težnje hrvatskih fašista predstavljaju rekonstrukciju i propagiranje fašističke ideologije koja je na ovim prostorima bila zločinačka i koja je u smrt odvela hiljade nevinih ljudi. Ona, nažalost, po svemu sudeći, još nije pobeđena", naveo je Đokić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.