Izvor: RTS, 01.Mar.2021, 21:50

Vučić: Biću srećan da vakcine koriste Bošnjaci, Srbi i Hrvati bez ikakve razlike

Kada zajednički delujemo i kada zajednički istupamo onda možemo sve, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči sutrašnje posete Sarajevu, tokom koje će Bosni i Hercegovini predati vakcine protiv koronavirusa.
Aleksandar Vučić je, u intervjuu Radio Sarajevu, rekao da je veoma srećan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina. To, kaže, nije pomoć, jer je to "nešto što pripada jednako svima nama", a Srbija je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako dodaje, "imala tu sreću da obezbedi više vakcina".

"To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvene radnike koji rade u crvenoj kovid-zoni u BiH. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži", naglasio je predsednik Srbije.
Podsetio da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.
"Kada zajednički istupamo - onda možemo sve""To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički delujemo, kada zajednički istupamo - onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo, i u budućnosti.
Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima", poručio je Vučić, dodajući da je to njegova najvažnija sutrašnja poruka.
Naglasio je da većih i važnijih poruka nemoguće da ima, jer misli da smo učeni godinama da moramo da zahvaljujemo onima koji nam previše ne pomažu, a da nismo naučili da pogledamo onog sebi bližnjeg, svoje prijatelje i komšije.
"Mislim da je vreme da to počnemo da radimo", istakao je Vučić.
"Dobićemo valjda jednom i vakcine iz Kovaksa"Komentarišući činjenicu da vakcine iz Kovaks programa nisu stigle u zemlje Zapadnog Balkana, upitao je da li neko stvarno misli da situacija u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli ili Bijeljini važnija za nekoga u Brondeu ili Broningenu, nego za nekoga u Beogradu ili Podgorici.
"Prosto, to svakako nije slučaj. Ali, ja govorim o svim našim greškama. Mi smo živeli u tome da govorimo da je kod nas sve loše, a da je kod drugih sve bolje. Mi smo, na primer, u Srbiji pokazali da možemo biti zemlja s najvećom stopom rasta. To može i BiH, to možemo svi, to mogu svi odavde, ali moramo da vratimo veru u sebe", rekao je Vučić.
Kaže da ne želi da govori ništa loše, ali da su neke stvari indikativne.
"Dobićemo valjda jednom i vakcine iz Kovaksa, ali, evo vam činjenice: prošlo je 65 dana kako su zemlje EU dobile prve vakcine, a mi na Zapadnom Balkanu nismo odatle primili nijednu vakcinu!
Druga je stvar što smo se mi kao Srbija snašli, pa smo obezbedili i sa Istoka i sa Zapada 2,6 miliona vakcina. Ali, ja govorim o tome - koliko svi misle na nas i najlepše govore - činjenica je da mi do sada nismo dobili.
Ne tražimo ništa od EU, ali ja onda tražim i ne želim da nas iko sputava da mi međusobnu saradnju razvijamo. Onda možemo da budemo u svemu najbolji. Pa, da vidimo ko će da nas pretekne u drvnoj industriji, ko će da ima bolje poljoprivredne proizvode, bolju infrastrukturu od nas samih", kazao je predsednik Srbije
Rekao je da će se tada videti da mi možemo da gradimo više puteva nego što ih grade mnogo veće evropske zemlje.
"Dakle, samo je važno da mi razumemo i da počnemo da verujemo u sebe. Da počnemo da verujemo u komšije i prijatelje. A ne da su nam oni najgori neprijatelji, a da verujemo u neke druge. Hvala im kad nam pomognu, mnogo su nam važni, ali oni nikada ne mogu da nam budu tako blizu", naglasio je Vučić.
"Odnosi u regionu od ključnog značaja"Istakao je da su odnosi u regionu od ključnog značaja i da moramo svi da odustanemo od naših maksimalističkih zahteva i da se ne dodvoravamo samo svojim unutrašnjim javnostima, već da gledamo ono što je realno, racionalno.
"Imamo Dejtonski sporazum, imaju ga građani BiH, tri naroda mogu uvek da se dogovaraju. A sve što nameću stranci, na bilo koji način, uvek je nametnuto i uvek će da bude nešto što će neko od naroda želeti da promeni. Ja sam za razgovore i dogovore između naroda koji ovde žive.
A sve ostalo što stranci nameću, to je kao u onoj narodnoj - jedan kaže ja imam jaču podršku sa strane, pa ću tebe da pobedim, a onda za deset godina dođe vreme da neko drugi bude jači, pa sad ovaj drugi kaže, sad ja imam nekoga. I tako stalno.
Važno je da mi razumemo da smo jedni drugima najpotrebniji. Da jedni bez drugih ne možemo. Kada to budemo razumeli, verujem da ćemo pronaći rešenje", uveren je Vučić.
"Najvažnije da gledamo na sadašnjost, da gledamo budućnost" Što se prošlosti tiče, rekao je da ne moramo da ostavljamo prošlost po strani i da zaboravljamo šta je bilo, ali da je potrebno napraviti i korak dalje.
"Ne treba da zaboravljamo šta je bilo. Svaki od naših naroda ima svoje teške dane, ima svoje užasne žrtve, a ima i stvari kojima se ne bi uvek ponosio. Ali, ono što je za nas najvažnije jeste da gledamo na sadašnjost, da gledamo budućnost. Jer nećemo opstati.
Svi će napustiti područje Balkana, svi će otići iz naših zemalja, a onda da se desetoro ljudi bije oko dva kamena, nema nikavog smisla. Ali, ako budemo napravili da naši odnosi budu dobri, ako budemo uspeli da napravimo dobre sisteme, da sarađujemo i radimo jedni sa drugima, ne gledamo uvek u to ko je koje vere, onda sam siguran da možemo da postignemo najbolje rezultate", zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Predsedništva BiH i predsednika Srbije: Novi pomak u odnosima, snažniji smo kad imamo jedan glas

Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 12:31

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Sarajevu da donacija nije važna samo zbog vakcina već i zbog pitanja poverenja jednih u druge. Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović istakli su zahvalnost Srbiji i predsedniku Vučiću na donaciji. Milorad Dodik je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.