Vlada Crne Gore najavila uklanjanje spomenika Račiću

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Crne Gore najavila uklanjanje spomenika Račiću

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da će nadležni organi ukloniti spomen-obeležje Puniši Račiću, koje je podignuto u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice.
Ministarstvo je najoštrije osudilo podizanje tog spomenika, ocenivši da je reč o retrogradnom individualnom činu kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Navodi se i da je podizanje obeležja realizovano bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore.
Ističu da će državni organi preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti kako bi uklonili spomenik.
"Nadležni državni organi će preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti za uklanjanje pomenutog spomen-obeležja, kojim se vređaju ne samo najdublja osećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podele u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.
Nakon što je u mestu Slatina, u crnogorskoj opštini Andrijevica, na pravoslavni praznik Petrovdan postavljena spomen-ploča Puniši Račiću, koji je 20. juna 1928. u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS pucao u pripadnike HSS-a – Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Grandžu i Ivu Pernara, aktuelno rukovodstvo te stranke danas traži od zvaničnog Zagreba da Crnoj Gori uputi protestnu notu.
Lokalni crnogorski mediji javili su, naime, da je ispred rodne kuće Puniše Račića, gde je spomen-ploča postavljena, prisustvovalo oko tri stotine ljudi.
Račić je, kako su preneli crnogorski mediji, spomen-ploču dobio kao učesnik oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, narodni poslanik u Skupštini Jugoslavije i nosilac "albanske spomenice". 
Račić je u Narodnoj skupštini bio poslanik Radikalne stranke i, kako tvrde hrvatski mediji, zagovornik velikosrpske politike.
Godine 1928. godine ubio je hrvatske poslanike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića. Tada je ranio još dvojicu – Ivana Granđu i Ivana Pernara.
Rukovodstvo aktuelne Hrvatske seljačke strankeje zatražilo od vlasti u Zagrebu da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog otkrivanja spomen-ploče Račiću, koga smatraju atentatorom na utemeljivača HSS-a i, kako navode, istaknutog hrvatskog političara Radića i druge hrvatske poslanike u Narodnoj skupštini u Beogradu.
"Nad tim varvarskim činom i danas se grozi celi civilizovani svet", navedeno je u saopštenju HSS-a.
Podseća se da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i junske žrtve atentata u, kako kažu, beogradskoj skupštini 1928. godine.
"Ovaj bogohulni i primitivni čin duboko vređa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke već i hrvatski narod u celini", navodi se takođe u saopštenju u kojem se dodaje da HSS zato traži od Vlade i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika Račiću, koga nazivaju "krvnikom i atentatorom".
Inače, inicijativu da se u Račićevom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga meštani Slatine, prenela je ranije RTCG.
Protiv spomenika Račiću je i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Crne Gore naložila uklanjanje spomenika Račiću

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2017

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova danas je osudilo podizanje spomen obeležja poslaniku Skupštine Kraljevine Jugoslavije Puniši Račiću u jednom selu kod Andrijevice i saopštilo da će ono biti uklonjeno..."Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.