Hrvati Crnogorcima: Uklonite spomenik ubici Hrvata

Izvor: Mondo, 14.Jul.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati Crnogorcima: Uklonite spomenik ubici Hrvata

Pošto je u Slatini u Crnoj Gori otkriven spomenik Puniši Račiću, Hrvatska je zatražila njegovo uklanjanje jer je reč o osuđenom ubici Hrvata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz Podgorice najavljaju da će ukloniti

Foto: PrintScreen

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio. Račić je 20. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << juna 1928. pucao u Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basaričeka, Ivana Grandžu i Ivu Pernara.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog toga je pozvalo crnogorskog ambasadora u Zagrebu Bora Vučinića kome je izražen najoštriji protest.

"Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje odgovarajućih postupaka i mera, kao i uklanjanje spornog obeležja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi Vlade obe države trebalo da teže", navodi u saopštenju hrvatsko ministarstvo.

Osijek: Otkriven spomenik Alojziju Stepincu

Otkrivanje spomenika Puniši Račiću, osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, osudili su i Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji", navodi se u reagovanju Veća.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, koje je najoštrije osudilo podizanje spomenika Puniši Račiću u njegovom rodnom selu Slatina, kod Andrijevice.

Ministarstvo navodi da je reč o retrogradnom individualnom činu, kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije.

Navodi se i da je podizanje obeležja realizovano bez znanja vlade i državnih organa Crne Gore.

Ističu da će državni organi preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti kako bi uklonili spomenik.

Hrvati podigli spomenik ustaškom teroristi

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.