Uvredljivi grafiti na džamiji u Banjaluci

Izvor: RTS, 10.Apr.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvredljivi grafiti na džamiji u Banjaluci

Na verskom objektu u izgradnji, banjalučkoj džamiji Arnaudiji, za sada nepoznata osoba ispisala je kukasti krst sa četiri slova "S". Slučaj je prijavljen policiji.
Iz Policijske uprave Banja Luka saopšteno je kako su izvršili uviđaj i da preduzimaju potrebne mere i radnje sa ciljem utvrđivanja ovih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na verskom objektu koji se nalazi na raskrsnici ulica Braće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mažar i Majke Marije te Omladinske ulice u Banjoj Luci, prenosi Kliks.

O ovom nemilom događaju upoznat je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.
"Policijska uprava Banja Luka osuđuje svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja", saopšeno je iz PU Banja Luka. 
Vlada RS osudila je uvredljive grafite na Arnaudija džamiji, ističući da je svaki vid iskazivanja bilo kakvog oblika netolerancije prema bilo kome neprihvatljiv.
Ne razumemo one koji na ovakav način pokušavaju da uruše mir i toleranciju koja je u interesu svih koji žive u Banja Luci i u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Sekretarijata za veru Vlade RS, prenosi Kliks. 
"Sekretarijat će, u skladu sa dosadašnjim radom nastojati da njeguje i razvija dostignuti stepen poverenja i razumevanja sa svim crkvama i verskim zajednicama sa uverenjem da ovaj incident neće i ne može imati negativne posledice na rad i aktivnosti Islamske zajednice u Banja Luci", navodi se u saopštenju.
Arnaudija je jedna od 15 srušenih džamija u tom gradu, a njena novna izgradnja počela je 2017. godine. Kamen-temeljac za obnovu položen je u aprilu. Izgrađena je 1595. godine, a uništena je 7. maja 1993. godine, istog dana kada i Ferhat-pašina džamija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.