Usvojena rezolucija, Podgorička skupština ništavna

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija, Podgorička skupština ništavna

Poslanici crnogorskog parlamenta, posle višečasovne debate, usvojili su iza ponoći predlog rezolucije vladajuće većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) na čelu, kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim.
U glasanju je učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo "za", 15 "protiv", a niko se nije uzdržao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od glasanja, prenosi RTCG.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je "rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji".
"Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje", rekao je Pažin.
Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija "Nikada više 1916", kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.
"Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. Godine 1918. se požnjelo ono što se 1916. posejalo", rekao je Mandić.
Mandićev predlog, međutim, nije prošao.
Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je "reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori".
"Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan", rekao je Gvozdenović.
Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali bi se u grobu.
"Ali mi koji smo vaši savremenici nismo iznenađeni", rekao je Radunović.
U Podgorici je večeras održana i protestna šetnja pod sloganom "Nikad više 1918", koju je organizovala nevladina organizacija "Dukljani", sa čijeg skupa je poručeno da se "više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore".
Posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, uhapšen je Nebojša Medojević, predsednik opozicionog Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta.
Medojević je uhapšen po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena rezolucija, prisajedinjenje Crne Gore Srbiji ništavno

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2018

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su sinoć nakon ponoći predlog rezolucije prema kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim...Podsetimo, rezoluciju protiv odluka iz 1918, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije, tražili su poslanici vladajuće DPS...RTCG...

Nastavak na Radio 021...

Negiranje istorije: PONIŠTENO ujedinjenje sa Srbijom!

Izvor: Mondo, 30.Nov.2018

Poslanici crnogorskog parlamenta, posle višečasovne debate, usvojili su iza ponoći predlog rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim...Foto: Vlada CG..Za Rezoluciju je glasao 61 poslanik, 46...

Nastavak na Mondo...

Poslanik Dveri: Rezolucija crnogorskog parlamenta katastrofalna kao i položaj srpskog naroda

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Nov.2018

Poslanik Dveri Ivan Kostić izjavio je danas da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori katastrofalan, kao i usvajanje rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine da se Crna Gora prisajedini Kraljevini Srbiji proglašavaju ništavnim...Kostić je na konferenciji za novinare u Skupštini...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.