Crnogorski parlament o odlukama Podgoričke skupštine

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski parlament o odlukama Podgoričke skupštine

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o Predlogu Rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. proglašavaju ništavnim.
Raspravu o Podgoričkoj skupštini iz 1918. predložila je parlamentarna većina. 

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija "Nikada više 1916.", kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crne Gore. 
"Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. Godine 1918. se požnjelo ono što se 1916. posejalo", rekao je Mandić. Njegov predlog, međutim, nije prošao. 
U predlogu koji su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi da je, pre, za vreme i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905.
Ističe se i da Podgorička skupština, održana 1918., nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.
Vlasti i opozicija različito o rezoluciji
Predlog Rezolucije obrazložio je poslanik najuticajnije vladajuće DPS, Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori. 
"Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan", rekao je on. 
Gvozdenović je kazao da se 1918. dogodila manipulacija te da se ne sme žmuriti na činjenice. 
"Teško je razumeti one koji slave nestanak države. Nakon Podgoričke skupštine izgubila je država Crrna Gora i ukazivanje na to je cilj ove rezolucije", kazao je Gvozdenović i dodao da Crna Gora više ne želi da ponovi greške koje su imale katastrofalnu cenu.
Ovom rezolucijom, kazao je, ne težimo jednoumlju. "Ne postoje dve Crne Gore nego samo jedna", rekao je Gvozdenović.
Poslanik opozicionog Demokratskog fronta, Slaven Radunović, je rekao da, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali bi se u grobu.
Dragutin Papović iz DPS-a podsetio da je 1918. izvršen državni prevrat odnosno ukidanje crnogorske države, preneli su crnogorski mediji. Ranko Krivokapić iz opozicionog SDP-a rekao je da se 1918. desila najklasičnija aneksija jedne države. 
"Nema opravdanja za odluku o poništenju Crne Gore. Dovoljno je bilo grešaka kralja Nikole, ne morate mu dodavati. Učinite barem onoliko koliko je on učinio za državu do početka 20. veka", rekao je on. 
Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, manje članice vladajuće koalicije, rekao je "da je to period najvećeg egzodusa Bošnjaka iz Crne Gore".
"Današnja Crna Gora je demokratski odgovor na nepravdu iz 1918.", ocenio je Ibrahimović.
U ime kluba SNP-Demos Miodrag Lekić kazao je da je tema maksimalno dramatizovana. 
"Ova tema ima upotrebnu političku vrednost. Predlažem da se povuče jer se njome produbljuju podele", smatra Lekić. 
Ivan Brajović u ime Socijaldemokrata rekao je da će se rezolucijom potvrditi ono za šta se bori moderna Crna Gora. "Crna Gora danas živi za sebe. Nije to mesto svakom toplo i udobno, ali jeste slobodno", kaže Brajović. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KADA BI ĐEDOVI ZNALI... PREVRTALI BI SE U GROBU" Burna rasprava u crnogorskom parlamentu, ujedinjenje sa Srbijom nazvano GREŠKOM I ANEKSIJOM

Izvor: Blic, 29.Nov.2018

Crnogorska skupština raspravlja o predlogu rezolucije kojom se ukidaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kada je došlo do ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Nastavak na Blic...

Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini

Izvor: VOA, 30.Nov.2018, 01:54

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se poništavaju odluke skupa kojim je prije tačno 100 godina Crna Gora pripojena Srbiji, detronizovana dinastija Petrović i ukinuta autokefalnost crnogorske crkve. U tekstu Rezolucije konstatuje...

Nastavak na VOA...

LINTA: Odluka parlamenta Crne Gore o Podgoričkoj skupštini je ANTISRPSKA! To je BRUTALNA PROVOKACIJA REŽIMA Mila Đukanovića!

Izvor: Kurir, 30.Nov.2018

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta najoštrije je danas kao antisrpsku ocenio odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom iz 1918. godine proglašavaju ništavnim.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.