Ustavni sud naljutio sindikate i medije

Izvor: Politika, 23.Okt.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud naljutio sindikate i medije

Presuđujući o referendumu u vezi sa Zakonom o radu baš onako kako je to prethodno tumačio Vladimir Šeks, Ustavni sud uzburkao političku scenu Hrvatske

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 22. oktobra – Hrvatska politička scena sve više ključa i kao da joj pri tome nisu dovoljne sve brojnije korupcionaške afere čiji tragovi sežu do najviših državnih vrhova i vladajuće HDZ. Za to se juče pobrinuo Ustavni sud donoseći odluku, a posebno svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pratećim komentarima, koji su „zapalili” sindikate. Čuju se i ozbiljni glasovi da bi Ustavni sud trebalo ukinuti i prikloniti se anglosaksonskoj pravnoj tradiciji po kojoj takve stvari rešava Vrhovni sud.

Na javnoj sednici Ustavni sud je jednoglasno odlučio da ne treba održati referendum o Zakonu o radu, jer je (pod pritiskom javnosti) sama vlada povukla iz procedure predlog njegovih izmena. Zanimljivost ove odluke je u činjenici da je ona identična onome kako je to svojevremeno tumačio HDZ-ov „ustavotvorac”, inače potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, pre nego što je vladajuća stranka uputila zahtev Ustavnom sudu da arbitrira u tom pitanju.

Ustavni sud se, međutim, nije zadržao samo na pravnom tumačenju, već je – što uopšte nije uobičajeno za ovakve institucije – kroz direktno obraćanje javnosti predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec „podelio packe” onima koji drugačije misle. Najgore su u tome prošli sindikati čije čelnike je optužila za „posvemašnje neznanje o neposrednoj demokratiji” te „isključivost i nesnalaženje u događajima koje su sami inicirali”.

Medije je optužila da su „doneli odluku o referendumu pre nego što ju je doneo Ustavni sud”, a građane je pozvala da „ne nasedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima očito nije u interesu da se društveni problemi u našoj zemlji rešavaju na način na koji traži Ustav”.

Da li bi ovakva „poruka” bila upućena javnosti da su znali ko će se sve negativno izjasniti o njihovoj odluci teško je zaključiti, ali je činjenica da je tako postupio i sam predsednik države Ivo Josipović, inače vrsni pravni stručnjak. „Da sam ustavni sudija, ne bih ovako glasao. Nesumnjiva je volja građana da se referendum održi ili makar da se mogućnost izmene Zakona o radu drži pod referendumskim nadzorom. Ne osporavam pravo Ustavnog suda da donese odluku kakvu je doneo i ja tu odluku poštujem. Mislim, međutim, da će ta odluka ponovo podstaknuti nezadovoljstvo vezano uz nepoštovanje izražene volje građana. Da je reč o politički osetljivom pitanju, vidimo i iz reakcije sindikata.”

Inicijativu o referendumu o izmenama Zakona o radu, inače, svojim potpisima je podržalo 717.149 građana (bezmalo 16 odsto upisanih birača), posle čega je vlada povukla svoj predlog izmena toga zakona do sledeće prilike.

R. Arsenić

objavljeno: 23/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.