Uskladiti politiku s EU

Izvor: S media, 24.Jul.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskladiti politiku s EU

Evopski komesar za proširenje Oli Ren izjavio da EU očekuje od Crne Gore da uskladi svoj pravni okvir i medjunarodne aktivnosti sa pravom i politikom Unije.

Ren je to kazao u intrevjuu podgoričkoj Televiziji Atlas odgovarajući na pitanje o uticaju SOFA sporazuma izmedju Crne Gore i SAD o neizručenju američkih vojnika Medjunarodnom krivičnom sudu na dalje odnose Podgorice i Brisela.

"Mi podrzavamo Medjunarodni krivični sud i ako neka država želi da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << deo EU mora da usaglasi svoju sa politikom Evropske unije kada je rec o tako važnom pitanju", poručio je Ren.

On je ukazao da su "medjunarodna pravda i poštovanje osnovnih ljudskih prava preduslovi za članstvo u EU, a Medjunarodni krivični sud primer i ilustracija tih evropskih vrednosti".

Crna Gora je u maju 2007. godine potpisala SOFA sporazum sa SAD kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritioriji.

Tim sporazumom SAD zadržavaju jurisdikciju nad svojim osobljem na teritoriji Crne Gore.

Crnogorski ministar pravde Miraš Radović nedavno je izjavio da će pitanje privilegovanog položaja americkih vojnika biti rešeno na relaciji Brisel-Podgorica-Vašington.

EU je u maju 2007. zatražila od crnogorske vlade da raskine sporazum sa SAD.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.