Uhapšen maloletnik zbog pisanja fašističkih grafita protiv SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen maloletnik zbog pisanja fašističkih grafita protiv SPC

ŠIBENIK - Maloletnik sa šibeničkog područja identifikovan je kao autor ustaških i fašističkih simbola koji su 15. oktobra osvanuli na ulaznim vratim Episkopije Srpske pravoslavne crkve u Šibeniku.

Policija je uhvatila maloletnog počinioca i on je zbog teksta neprimerenog sadržaja, koji je ispisao sprejem, prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku.

Ustaško slovo "U" i kukasti krst ispisani su na vratima episkopije u noću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između 14. i 15. oktobra.

"Ovakve pojave postale su sve češće u Šibeniku, kao i šire na prostoru čitave Eparhije dalmatinske. Učestala pojava pretećih grafita je znak da je konačno vreme za delovanje pravne države i adekvatno sankcionisanje ovakvih pojava, koje ugrožavaju slobodu i raspiruju versku i nacionalnu netrpeljivost, što je shodno Ustavu i zakonima Hrvatske, službeno zabranjeno", navela je eparhijska Informativna služba na internet stranici.

Šibensko-kninska policijska uprava saopštila je da je privela i dvojicu mladića koji su u septembru vređali predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Šibeniku.

U saopštenju policije se navodi da su dvojica mladića iz Šibenika, starih 22 i 23 godine, saslušani i da je utvrđeno da su 27. i 28. septembra ove godine u alkoholisanom stanju u Šibeniku u blizini zgrade Pravoslavne eparhije pevali pesme neprimerenog sadržaja.

Na predlog Opštinskog državnog tužilaštva u Šibeniku, o tom će događaju biti podnet izveštaj Državnom tužilaštvu u Šibeniku, a protiv osumnjičenih optužni predlog Prekršajnom sudu zbog kršenja javnog reda i mira.

U saopštenju policije navodi se deo prijave SPC, u kome piše da su ti mladići u blizini zgrade Pravoslavne eparhije pevali pesme kojima se vređaju Srbi i SPC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.