Uhapšen austrijski pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen austrijski pukovnik optužen za špijunažu u korist Rusije

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci. Austrijski predsednik Van der Belen: Neću o tome razgovarati sa Putinom u Parizu. Ministarka Knajsl: Očekujem od Moskve saradnju u istrazi.
Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije, objavio je bečki Profil.
Nedeljnik navodi da je tako imao pristup poverljivim informacijama.
Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne "prijateljske" strane obaveštajne službe, a Profil navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.
U međuvremenu, austrijski predsednik Aleksander Van der Belen izjavio je da neće razgovarati  sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o tom slučaju, dok je ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl saopštila nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da od Rusije očekuje potpunu saradnju u ovom slučaju.
"Ne. U vreme kada nekoliko desetina šefova države bude u Parizu, mi (Putin i Van der Belen) nećemo imati bilateralne razgovore", rekao je austrijski predsednik upitan da li će sa Putinom razgovarati o uhapšenom penzionisanom pukovniku, prenosi TAS.
Ministarka Knajsl rekla je da se slučaj tiče krivičnog dela koje je zahtevalo reakciju pravosudnih tela i momentalno obaveštavanje javnosti.
"Slučaj špijunaže je neprihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove. Očekujemo da će Rusija u potpunosti sarađivati u istrazi", rekla je Knajslova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši austrijski pukovnik, osumnjičen za špijunažu, zadržan u pritvoru

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2018

Austrijski glavni tužilac Robert Holclajtner saopštio je u subotu da je austrijski pukovnik u penziji, osumnjičen za špijunažu u korist Rusije, zadržan u pritvoru...Austrijska agencija za štampu saopštila je, pozivajući se na Tužilaštvo grada Salsburga koje se bavi ovim slučajem, da je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uhapšen austrijski pukovnik optužen za špijunažu

Izvor: Radio 021, 10.Nov.2018

Penzionisani pukovnik austrijske vojske optužen da je radio kao ruski špijun je uhapšen, saopštili su tužioci...Neimenovani penzionisani pukovnik je uhapšen zbog bojazni da bi mogao da pobegne, saopštio je portparol tužilaštva u Salcburu, prenosi AP...Penzionisani oficir austrijske vojske koji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.