Udvaranje pravoslavcima zbog budućeg jedinstva?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Dec.2015, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udvaranje pravoslavcima zbog budućeg jedinstva?

Poglavar Rimokatoličke crkve smenio je kardinala Josipa Bozanića sa čela Bisupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose sa državom.

Šef Vatikana nedavno je penzionisao i katoličkog vojnog vikara u Hrvatskoj Juraja Jezernica. Vatikan Bozanića tereti da je, uprkos upozorenjima Svete stolice, forsirao HDZ i nakon izbora primio njenog lidera Tomislava Karamarka. Bozanić je smenjen na ličnu intervenciju pape i to nakon kardinalove naredbe da se u crkvama nakon svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mise čita njegova podrška HDZ.

Kako primećuju rimokatolički sveštenici iz Srbije "papina metla počela je da čisti proustaški orijentisano i nacionalistički ostrašćeno sveštenstvo, koje se eksponira u političkom životu Hrvatske ".

- Još od vremena pape Ivana Pavla Drugog ukazujemo i Biskupskoj konferenciji Hrvatske i Svetoj stolici da se ostrašćeni istupi katoličkog sveštenstva u Hrvatskoj negativno reflektuju na sve rimokatolike na Balkanu gde su oni manjina, a naročito u Srbiji. Sa takvim potezima Zagreba Sveta stolica ne može očekivati ekumenski napredak ni uspeh za buduće svehrišćansko crkveno jedinstvo - podsećaju u beogradskim župama.

Dr Zoran Čvorović, stručnjak za istoriju crkvenog prava ocenjuje da se radi o poznatoj težnji Svete stolice da se "pravoslavlje stavi pod vatikansku kapu".

- Smene ostrašćenih katoličkih crkvenih jastrebova u Hrvatskoj ne treba dovoditi u vezu samo sa papinom namerom da omekša stav SPC u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca. Posle susreta sa carigradskim patrijarhom Vartolomejem papa Franja je rekao da više nema prepreka da se pravoslavci i katolici pričešćuju iz iste čaše, da zajedno vrše bogosluženje. Vatikan je krenuo da menja politiku u navlačenju pravoslavaca za uniju. Zato se umesto jastrebova nude meki ekumenski misionari generacijski i ideološki bliski ekumenskim perjanicama u pojedinim pravoslavnim crkvama. Sagovornici u ekumenskom dijalogu su ljudi istih načela. Jasno je da je papina namera da se kroz nove ljude raslabe pravoslavni i lakše privole na unijaćenje - kaže za "Vesti" Čvorović.

* Stepinac svetac za 75.000 evra?

* SPC daje alibi za Stepinca?

* SPC ide na noge papi

* Papa proteruje desničare iz hrvatske crkve

* Srdačno ćutanje o pravoslavnima

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.