Udaje li se nevesta Jadrana

Izvor: Politika, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udaje li se "nevesta Jadrana"

Podgorica – Ključ od kapije Bokokotorskog zaliva biće u rukama Hrvatske ukoliko naredne nedelje poslanici u crnogorskom parlamentu usvoje Predlog zakona o moru. Poslanici opozicije, u višednevnoj raspravi, ocenili su da vlast rešenjima iz tog dokumenta poklanja deo teritorije Hrvatskoj. "Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, predloženim zakonom, odlučilo je da pre pregovora preda Hrvatskoj Rt Oštro i Prevlaku. Crna Gora gubi svaku pregovaračku poziciju, jer nije precizirala sudbinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovog područja. Ona se odrekla svoje teritorije", kaže za "Politiku" poslanik Srpske liste Bojan Strunjaš.

On poručuje da SL neće glasati za predloženi zakon jer smatra da prvo treba pregovarati sa Hrvatskom o Prevlaci, pošto "geografski, istorijski i vojnostrategijski principi ukazuju da taj prostor pripada Crnoj Gori".

Iz vlasti se za sada niko, čak ni u parlamentu, nije potrudio da pojasni zašto se zakonom smanjuje teritorija Crne Gore, zbog čega je samo ovlaš definisana ekonomska zona i kako to da nije normirano korišćenje morskog dna i podmorja, dok su Hrvati zakonom regulisali sve detalje.

Mnogi spoljnopolitički i ekonomski analitičari veruju da zakon sadrži ovakva rešenja zato što je vlada pre dve godine prodala tri tvrđave u Bokokotorskom zalivu koje su štitile crnogorsku teritoriju.

Visoki funkcioner i poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kaže da vlast odbija da saopšti da li su vode Bokokotorskog zaliva unutrašnje ili teritorijalne.

"Velika je razlika između pojmova unutrašnjih i teritorijalnih voda", navodeći da nad unutrašnjim država ima suverenitet, dok to nije slučaj sa teritorijalnim. "Zato prilikom rešavanja pitanja Prevlake treba otvoriti četvoro očiju, kako se ne bi provuklo rešenje koje bi bilo loše po Crnu Goru", kaže on.

Ministar pomorstva, saobraćaja i telekomunikacija Andrija Lompar kaže da se problem oko Prevlake može rešiti primenom Konvencije o pravu mora ili odlukom nadležnog suda.

"U ovom pitanju biće poštovana Konvencija, privremeni sporazum s Hrvatskom", ističe Lompar. "Niko ne daje teritoriju Crne Gore primenim ovog zakona, već samo primenjujemo ono što piše u privremenom sporazumu s Hrvatskom. Teza da se nešto poklanja je netačna, jer to ovim zakonom ne radimo niti možemo uraditi."

Poslanik Pokreta za promene Emin Duraković ocenio je da predloženi zakon nije u skladu sa interesima Crne Gore i optužio vladu da je prepisala deo hrvatskog pomorskog zakonika.

"Tamo gde je trebalo da pokažu malo kreativnosti, da zaštite interese Crne Gore i ne derogiraju privremeni protokol, nisu uradili ništa. Pod ko zna čijim pritiskom nacrtali su liniju razgraničenja po kojoj Crna Gora može izgubiti deo svojih unutrašnjih voda. Ovim se stvara mogućnost da Crna Gora u budućnosti izgubi kompletan ulaz u Bokokotorski zaliv. Možda je ovo rešenje dogovoreno iza kulisa da bi se oprala nečija lična i politička biografija", upozorio je Duraković.

U ime Vlade Srđan Vukčević je kazao da je predloženi zakon u skladu sa interesima Crne Gore, priznajući da su korišćena iskustva iz okruženja i naglašavajući da je međudržavni ugovor "stariji" od unutrašnjeg zakonodavstva.

Bez obzira na oprečna mišljenja, u javnosti preovladava stav da vlast želi, navodno, ne da pokloni već da – uda "nevestu Jadrana".

--------------------------------------------------------------------------

Bogato nalazište nafte i gasa

"Sa geografskog stanovišta Rt Oštro i Prevlaka pripadaju Crnoj Gori. To je prirodni deo Crne Gore. Nikada kroz istoriju Rt Oštro i Prevlaka nisu pripadali Hrvatskoj", rekao nam je Bojan Strunjaš. "Rt Oštro i Prevlaka predstavljaju ulaz u Bokokotorski zaliv i vlasništvo na njima je vlasništvo nad Bokom Kotorskom. Hrvatska taj prostor hoće kako bi kontrolisala teritoriju Crne Gore, odnosno brodove koji ulaze u Boku."

Pored ovih razloga, on ističe da su Hrvati zainteresovani za ovaj prostor ne samo "radi proširenja sopstvene teritorije već pre svega zato što je u tom delu voda otkriveno bogato nalazište nafte i gasa".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.