U Skupštinu Crne Gore stigao predlog za opoziv Bečića, Abazović razgovarao sa učesnicima protesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 10:20

U Skupštinu Crne Gore stigao predlog za opoziv Bečića, Abazović razgovarao sa učesnicima protesta

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog za razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića, koji su podnele stranke parlamentarne opozicije.

U obrazloženju predloga se navodi da parlament za vreme mandata Bečića nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Predlog su dostavili poslanici opozicije, a jedini koji ga nije potpisao je poslanik Albanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << liste Genci Nimanbegu.

Abazović razgovarao sa učesnicima protesta ispred RTCG

Građani nezadovoljni najavama o formiranju manjinske vlade i večeras protestuju u nekoliko gradova Crne Gore, a protest u Podgorici koji je počeo kod zgrade Vlade, nastavljen je ispred zgrade RTCG gde im se obratio potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

U Budvi je blokiran kružni tok.

Protesti u više crnogorskih gradova zbog inicijative Građanskog pokreta URA i opozicije za izglasavanje nepoverenja kabinetu Zdravka Krivokapića, organizovani su i prethodnih dana.

Sa protesta je poručeno da građani neće dopustiti formiranje manjinske vlade, jer je to, kako su naveli, obmana i izdaja izborne volje građana.

Nakon što se okupili kod zgrade Vlade, učesnici protesta su u Podgorici krenuli prema zgradi RTCG kako bi dočekali potpredsednika Vlade Dritana Abazovića koji večeras gostuje u emisiji "Okvir" na TVCG.

Organizatori protesta tvrde da i za ovih protesta ne stoji nijedna politička partija, okupljaju se, kako kažu, da odbrane izbornu pobedu.

Oni su naveli da je na sceni obmana i da se sprema izdaja narodne volje od avgusta 2020.godine. Uz okupljene građane su funkcioneri i poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, te predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Kako je rečeno tokom protesta, ispred RTCG se ide imajući u vidu da se očekuje televizijsko gostovanje potpredsednika Vlade.

Abazović je prišao učesnicima protesta i, kako se moglo videti, pokušao da govori, ali to se nije desilo. Ipak, nakon više napora Abazović je razmenio par rečenica sa okupljenima, poručujući da savez "Crno na bijelo" neće s DPS-om i da neće biti nikakve izdaje.

"Izdaje nikad nije bilo, izdaju tražite na drugim mestima", poručio je Abazović okupljenima i dodao da nema izborne volje bez URA.

Procena bezbednosti zbog inicijative o nepoverenju vladi

Na zahtev ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprava policije (UP) rade procenu bezbednosne situacije u Crnoj Gori, pišu podgoričke Vijesti.

Savetnik predsednika vlade Vojo Laković je, naime, u autorskom tekstu o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori napisao da su se "parastrukture iz dela bezbednosnog sektora, koji nije razmontiran do kraja, uplele u gaženje izborne volje građana".

Laković pominje i ugrožavanje bezbednosti građana i države, a potom zaključuje da na udaru nije samo nada građana, niti politička stabilnost, "već i državna stabilnost i građanski mir".

On je, kako je pre dva dana saopšteno iz kabineta premijera, naveo da je Crna Gora "dovedena u bezbednosno najopasniju situaciju u novijoj istoriji".

Iz Uprava policije podgoričkim Vijestima je rečeno da je u toku procena bezbednosne situacije nakon podnošenja inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi.

Takođe, rečeno im je da je izrada procene bezbednosne situacije, a na zahtev ministra Sergeja Sekulovića unutrašnjih poslova kome će biti dostavljen izveštaj o tome.

Na pitanja medija o tome, rečeno je iz Uprave policije odgovoriće nakon što pomenuti izveštaj bude dostavljen ministru.

Inače, procenu bezbednosti po zakonu radi ANB, na zahtev Uprave policije.

Kada se može očekivati rasplet krize u Crnoj Gori?

Rasplet političke krize u Crnoj Gori, koja je dodatno produbljena Abazovića za formiranje manjinske vlade i izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti mogla bi biti rešena narednog meseca, a podgoričke Vijesti tvrde da epilog zavisi isključivo od poteza opozicije.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) sazvao je za 3. i 4. februar tri vanredne sednice, na kojima bi trebalo da se odlučuje o razrešenju vicepremijera Dritana Abazovića, skraćenju mandata parlamentu i nepoverenju vladi.

Za danas je najavljen i opozicioni zahtev vladi za smenu Bečića.

Ipak, pre izjašnjavanja parlamenta o svim ovim pitanjima najavljen je dolazak specijalnog izaslanika američkog predsednika Gabrijela Eskobara u Podgoricu, koji je ranije u intervjuu Glasu Amerike rekao da SAD neće uticati na to kakva će izgledati Vlada Crne Gore.

Eskobar je juče, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, u razgovoru sa ministrom Milojkom Stijovićem u Vašingtonu rekao da će SAD podržavati aktuelnu vladu sve dok je ona na evropskom kursu.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti da bi se poslanici izjašnjavali o svim pomenutim pitanjima, prvo se mora izglasati da ona budu na dnevnom redu vanrednih sednica.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić sinoć je nagovestio da možda neće biti kvoruma za odlučivanje.

Parlamentarci bi prvo 3. februara mogli da se izjasne o predlogu predsednika vlade Zdravka Krivokapića o razrešenju potpredsednika izvršne vlasti Abazovića.

Premijer je tu inicijativu podneo nakon što su koalicija "Crno na bijelo" (CnB), čija okosnica Abazovićev GP URA, i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepoverenja vladi.

Podgorički dnevnik piše da još nije poznat stav Abazovićevih kolega iz vlasti o pitanju njegove smene.

U slučaju da je podrže, za razrešenje vicepremijera bila bi im potrebna podrška dela opozicije.

Dan kasnije, 4. februara, parlamentarci bi trebalo da odlučuju o potencijalnom skraćenju mandata Skupštini - koje je juče zatražila vlada - i o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu.

Vijesti navoda da juče od većine političkih subjekata nisu dobile odgovor na pitanje hoće li glasati za taj predlog, nakon čega će se išlo na vanredne izbore.

Krivokapić je napisao na Tviteru da je nakon jasno iskazane namere GP URA, Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih satelita, "da na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu", jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje "najteže političke krize u novijoj istoriji" države.

Prema nezvaničnim informacijama lista, opozicija ne namerava da glasa za skraćenje mandata Skupštini iako su se u prethodnom periodu zalagali za nove izbore - već za nepoverenje Krivokapićevoj vladi, što bi trebalo da bude uvod u formiranje manjinske vlasti.

Vijesti pišu da predlog o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu ima sigurnu podršku najmanje 44 poslanika.

Eventualnim razrešenjem Abazovića i izglasavanjem nepoverenje vladi, on bi ostao izvan kabineta koji bi bio u tehničkom mandatu do formiranja nove vlade.

Vijesti pišu da nisu dobile odgovor na pitanje o skraćenju mandata od najvećih parlamentarnih subjekata - DPS-a, Demokratskog fronta (DF) i Demokrata.

Inače, skraćenje mandata parlamentu kao predlog za rešenje krize vlasti, prvo je pre mesec i po ponudio DF, nakon što su njihovi koalicioni partneri Demokrate i GP URA odbili predlog o formiranju nove vlade.

S druge strane, navode, ostali akteri parlamentarne većine bili su izričito protiv skraćenja mandata i novih izbora, navodeći, između ostalog, da bi to bilo "davanje kiseonika DPS-u", i da naredni izbori treba da budu održani 2024. godine, u svom redovnom terminu.

U međuvremenu, u više gradova Crne Gore od najnovijih događanja održavaju se protesti protiv manjinske vlade.

Bečić: Biće mi čast da budem smenjen zbog ideje

Predsednik skupštine Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da će mu biti čast da bude smenjen zbog ideje, "a ta ideja je da bude narodna, a ne mafijaška volja".

Bečić je to napisao danas na svom Tviter profilu.

Poslanici opozicije predali u skupštinsku proceduru predlog da se predsednik parlamenta Aleksa Bečić razreši dužnosti, prenela je RTCG.

Iz Demokratske Crne Gore kažu da se ne radi o bilo kakvoj inicijativi opozicije, već o inicijativi GP URA i moguće drugih političkih "izdajnika iz parlamentarne većine i takozvane Koalicije za 21. milion", jer, kako kažu, bez pakta sa njima Bečića nikada opozicija ne bi mogla da smeni.

Crnogorska ministarka odbrane Olivera Injac saopštila je da politički postupci potpredsednika vlade Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA predstavljaju pokušaj prekrajanja izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine, prenele su "Vijesti".

Ona je kazala da su na tadašnjim parlamentarnim izborima korumpirani režim DPS-a i njegovi sateliti poslati u političku prošlost.

Injac je ocenila da koncept nove i kako je kazala, antiustavne, manjinske vlade predstavlja prečicu kojom "neodgovorni pojedinci pokušavaju revitalizovati hibridni režim i njegove glavne perjanice", kroz postupno i postepeno vraćanje na vlast.

"Oni koji žele da stopiraju reformske procese u zemlji, čine to sa ciljem da zaustave demontažu hibridnog režima i očuvaju njihove, prethodno etablirane i oprobane, kriminalne poslove", saopštila je Injac.

Jedino fer i pošteno rešenje su vanredni parlamentarni izbori, smatra ministarka odbrane Crne Gore.

"Građanska svest se probudila i više nijedan nepotkupljivi i slobodoumni građanin Crne Gore neće dozvoliti novu političku korupciju i prekrajanje izborne volje građana", zaključuje se u saopštenju Olivere Injac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vijesti: Opozicija podnosi zahtev za smenu Bečića

Izvor: B92, 21.Jan.2022

Podgorica -- Opozicija će danas, podneti Skupštini inicijativu za razrešenje predsednika parlamenta Alekse Bečića, potvrđeno je portalu podgoričkih Vijiesti...U tom slučaju, o Bečićevoj smeni raspravljalo bi se u parlamentu najverovatnije 7. ili 8. februara...Vijesti su ranije pisale da bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.