Tužioci: Prijave protiv 14 osoba zbog KAP-a, država oštećena za 127 miliona eura

Izvor: VOA, 29.Apr.2021, 13:38

Tužioci: Prijave protiv 14 osoba zbog KAP-a, država oštećena za 127 miliona eura

Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo postupak protiv 14 osoba, među kojima je i bivši ministar ekonomije Branko Vujović, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja prilikom davanja državnih garancija Kombinatu aluminujuma Podgorica (KAP). Tužilaštvo sumnjiči Vujovića i još trinaest osoba da su u toku 2009. godine zloupotrijebili službeni položaj prilikom davanja garancija Kombinata aluminijuma Podgorica i toj firmi i nikšićkim “Boksitima“ pribavili protivpravnu imovinsku korist. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saopštila je na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije da je kao posljedica spornih garancija država oštećena za oko 127,4 miliona eura. “Postoji sumnja da je direktna šteta za budžet nastupila danom isplate garancija iz sredstava države Crne Gore u cjelokupnom iznosu plaćenih garancija od 127.425.802 eura”, rekla je Vukčević. Tužiteljka Vukčević navela je da “postoji osnovana sumnja da je država Crna Gora pretprjela i dalje trpi štetu po osnovu kamata, troškova, provizija, i naknada koje plaća na zaduženja na osnovicu isplaćenih garancija, jer je država Crna Gora u kontinuitetu koristila tuđa sredstva za finansiranje izdataka Budžeta". Vujović, koji je bio ministar ekonomije u vrijeme izdavanja spornih garancija, priveden je prošle sedmice, nakon čega tužilaštvo nije tražilo njegovo zadržavanje, pa će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Crna Gora u pola dva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2021

SDT pokrenulo postupak protiv 14 osoba, među kojima je bivši ministar ekonomije Branko Vujović, zbog štete u slučaju palih garancija za KAP. Ukida se policijski sat za dane praznika, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom ostaje na snazi. Revakcinacija građana koji su primili Astra Zeneka vakcinu

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.