Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dudakovića i 16 oficira Armije BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2018, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dudakovića i 16 oficira Armije BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 oficira, pripadnika nekadašnjeg Armije BiH zbog ubistva više od 300 Srba, ali i zbog zločina nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica tereti generala i komandanta 5. korpusa Armije BiH, kao i 16 oficira tog korpusa za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i verskih objekata.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih ljudi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tela žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za delom ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin, navelo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo je dodalo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih vještaka, kao i sa više od 1100 dokaznih materijala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.