Tularemija se širi Makedonijom

Izvor: Studio B, 17.Mar.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tularemija se širi Makedonijom

U Makedoniji je zvanično registrovano devet slucajeva tularemije, a sumnja se da je zaraženo još pet pacijenata, obavestio je Institut za javno zdravlje.

Epidemiolozi ne mogu tačno da potvrde koji je izvor zaraze, ali su konstatovali da ima mnogo propusta u vodosnabdevanju.

Najnoviji registrovani pacijenti su iz Ovčepolja, na području Karatmanova i Lozovakao i iz nekih veleških sela.

Sutra se očekuju prvi rezultati ispitivanja kvaliteta vode u selima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u kojima se pojavila ova bolest.

Tularemiju na ljude prenose pacovi i zečevi, ali se ne može preneti sa čoveka na čoveka.

Među obolelima ima svih uzrasta, najmlađa pacijentkinja ima samo 19 godina a najstarji pacijent ima 73 godine.

Prvi simptomi tularemije su nalik simptomima gripa ili prehlade, a kasnije se pojavljuju kožne infekcije i otok žlezda.

Zemljoradnici kažu da je najezda pacova u Ovcepolju počela kada im je prošle godine zbog niske otkupne cene žito ostalo u ambarima i na njivama posle čega su se glodari namnožili.

Danas je po drugi put reagovala Liberalnodemokratska partija koja je javno pozvala Ministarstvo zdravlja da preduzme hitne mere i aktivnosti protiv ove opasne bolesta koju šire glodari.

Tularemiju, kako su preneli makedonski mediji, prenose i insekti - krpelji i komarci.

Prenosi se zaraženom vodom, ujedom insekata ili dodirom sa zaraženim životinjama, mada se često može preneti i preko prašine sa zagađene zemlje, sena ili žitarica. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.