Teško popisati, još teže raspodeliti

Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško popisati, još teže raspodeliti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prilikom predstavljanja popisa državne imovine, poručio je da se OHR neće uplitati u njenu raspodelu

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Predstavnici Republike Srpske ne pridaju neku posebnu važnost popisu državne imovine BiH koji je obavio tim kancelarije visokog predstavnika (OHR), jer je za njih pitanje državne imovine rešeno u Dejtonu. Podsećaju da je Dejtonskim mirovnim sporazumom jasno definisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međuentitetska linija, što praktično znači da Republika Srpska ima svoju teritoriju i da su svi objekti koji se nalaze na toj teritoriji u njenom vlasništvu.Iz tog razloga oni se suprotstavljaju OHR-ovoj zamisli da „svu imovinu treba prvo uknjižiti na BiH, a odmah potom rasknjižiti na entitete” i insistiraju na funkcionalnom teritorijalnom principu podele imovine.

„Republika Srpska nema ništa protiv da BiH dobije imovinu neophodnu za funkcionisanje institucija na državnom nivou, ali se, to je nesporno, neće odreći onoga što je njeno. Ako Federacija BiH želi da prenese na nivo BiH deo imovine koja se nalazi na njenoj teritoriji ona to može da učini, jer je to njeno pravo”, kaže Nikola Kovačević, pomoćnik ministra pravde RS i član komisije za raspodelu državne imovine koja se nalazi pod zabranom raspolaganja.On smatra da je knjiženje imovine, po modelu koji zagovara OHR, „jedna bespotrebna radnja koja nema nikakvog smisla”.

S druge strane predstavnici Federacije BiH osporavaju tvrdnje koje dolaze iz RS jer, prema njihovom mišljenju, „sva popisana imovina pripada državi iz kog razloga je i treba knjižiti na BiH”.

Federalni zvaničnici se ne slažu ni sa upozorenjima bolje informisanih da je sa obavljanjem popisa završen tek lakši deo od ukupnog posla koji bi trebalo uraditi. „Ključ priče o državnoj imovini nije u podeli, već u njenom registrovanju kao državne”, smatra Azra Hadžiahmetović, predsedavajuća Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, malo je verovatno da će se u BiH, takvoj kakva jeste, lako doći do ključa o kojem Hadžiahmetovićeva govori, kao i do sporazuma oko raspodele imovine.BiH nema ni zakon o državnoj imovini, svi do sada ponuđeni predlozi ovog zakonskog projekta propali su, o sedmom po redu, koji priprema Zvonimir Kutleša, predsedavajući Komisije za državnu imovinu, zajedno sa članom ove komisije Dragicom Miletić, trebalo bi da se razgovara tek u prvoj polovini januara naredne godine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, prilikom predstavljanja rezultata popisa državne imovine, poručio je da se OHR neće uplitati u njenu raspodelu.Ovom porukom Incko je razočarao federalne zvaničnike, jer pojedini od njih, poput parlamentarca Rifata Dolića, inače člana DNZ, već računaju na pomoć predstavnika međunarodne zajednice. „Sumnjam da će nadležni sami sesti i postići sporazum oko raspodele imovine sve dok ih na tu raspodelu ne pritisne međunarodna zajednica, a moguće je da na kraju međunarodna zajednica odluči i o raspodeli”, izjavio je Dolić za „San”. Za isti ovaj list generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je da je stav Republike Srpske poznat, „popisali, nepopisali imovinu, sva imovina na teritoriji jednog entiteta je entitetska imovina”. Ovaj stav, naglasio je on, neće biti promenjen „što ne znači da SNSD neće učestvovati na sastancima i u dogovorima”.

Davor Kovačević

[objavljeno: 26/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.