Švajcarska odobrila ekstradiciju Orića BiH

Izvor: RTS, 25.Jun.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska odobrila ekstradiciju Orića BiH

Švajcarska kancelarija za pravosuđe odobrila je ekstradiciju ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri. Mesto i vreme predaje Orića organima BiH, iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni, saopštila je ta kancelarija.
Pravosudni organi Švajcarske, po pojednostavljenoj proceduri, doneli su odluku da ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića izruče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bosni i Hercegovini, saopštila je Kancelarija za pravosuđe Švajcarske.

"Federalna kancelarija za pravosuđe odobrila je danas ekstradiciju Nasera Orića Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju te kancelarije, prenosi Tanjug.
Švajcarska je odluku o izručenju obrazložila činjenicom da ga "BiH i Srbija traže zbog optužnica za dela počinjena na teritoriji BiH, kao i da je Orić državljanin BiH".
Orić je pre dve nedelje uhapšen na osnovu srpske poternice. I BiH i Srbija su tražile njegovu ekstradiciju.
Bio je komandant muslimanskih snaga, a Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.
Nakon žalbe na presudu Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".
Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Štaba Teritorijalne odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.
Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992–1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.
Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisan helikopterom na područje pod kontrolom Armije Republike BiH. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarska izručuje Orića BiH!

Izvor: Mondo, 25.Jun.2015

Švajcarski sud odobrio ekstradiciju bivšeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini...Foto: screenshot/YouTube..  Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče Švajcarskoj zvaničan zahtev za izručenje Orića...U pojednostavljenoj proceduri, švajcarski sud je odobrio ekstradiciju...

Nastavak na Mondo...

Švajcarci izručuju Orića Sarajevu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2015

SARAJEVO - U Ministarstvo za pravdu Bosne i Hercegovine stigla je zvanična informacija o odluci švajcarskog ministarstva za pravdu da Naser Orić bude izručen Bosni i Hercegovini u postupku ekstradicije, potvrdio je Nezir Pivić, zamjenik ministra za pravdu Bosne i Hercegovine...On je naglasio kako...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.