Izvor: B92, 25.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Crna Gora sve bliža EU

Podgorica -- Crna Gora je sve bliža Evropskoj uniji, ali sama mora da donese odluku o datumu apliciranja za članstvo, ocenio je Havijer Solana.

"Jako sam optimističan, izveštaj EU veoma je konstruktivan. Crna Gora je sve bliža ulasku u Uniju i nadam se da će tim putem nastaviti", rekao je komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost televiziji Vijesti. Prema njegovim rečima, Crna Gora sama mora da donese odluku o datumu aplikacije za članstvo u EU. "Ali, ono što mogu reći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeste da ste na dobrom putu."

"U ovom trenutku bitnije je da obe strane ispunjavaju svoje obaveze. Još jednom ću ponoviti da je Crna Gora sve bliža EU”, naveo je Solana.

On je dodao da je bitno da se "razlike smanjuju”, kao i da procesi i saradnja Crne Gore i Unije "idu u dobrom pravcu”.

"To je, u stvari, samo dokument i dobro je ako vam se odobri. Pravi put postoji i vi idete tim putem, odnosno, na tom putu smo zajedno”, rekao je Solana.

Đukanović: Partnerski proces

Evropska unija ima sopstvene interese zbog kojih želi zemlje zapadnog Balkana u svom sastavu i Crna Gora ne treba da je moli za prijem, nego da joj bude ozbiljan partner, ocenio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Đukanović je rekao da je pristupanje bilo koje države Uniji partnerski proces, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

"Ne verujem da je partnerski pristup ukoliko neko treba da izmoli navodnog partnera da ga primi u svoje društvo. Ne treba moliti za prijem u EU, nego treba biti ozbiljan i odgovoran partner”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da ima svoje interese zbog kojih će i Crnu Goru i druge države regiona želeti u svom sastavu.

"Interesi su nesporni. Više puta sam ponavljao da nije veći interes Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana da budu dio EU nego što je interes Unije da te zemlje budu u njenom sastavu”, smatra Đukanović.

On je naveo da bi, ukoliko ne bi tako mislila, Evropska unija izneverila svoju viziju. "A ta vizija je ujedinjena Evropa”.

Đukanović je, ipak, dodao da ne misli da je situacija takva.

"Mislim da je Evropa naučila tu lekciju, da ozbiljno govori kada misli o misiji ujedinjenja svih država na evropskom kontinentu i zbog toga ne sumnjam da Evropa u svom sastavu želi da ima i zemlje zapadnog Balkana”, rekao je on.

Đukanović je ocenio da pitanje datuma apliciranja za članstvo u Uniji nije od suštinske važnosti.

Prema njegovim rečima, nije racionalno postavljati rokove za kojima treba "trčati”.

”Apsolutno ne mislim da je to pitanje takvog značaja, i uvek se vraćam osnovnoj poruci – dajte da radimo suštinski posao u našoj kući koji treba da nam obezbedi demokratske i ekonomske standarde života za naše građane, koji će kod nas stvoriti utisak da živimo životom Evropljana 21. vijeka”, rekao je Đukanović.

On je dodao da će se Crna Gora jedino na taj način preporučiti kao ozbiljan partner EU i stvoriti kod Evrope želju da u svom sastavu ima takvu državu.

Đukanović je ukazao da Crnoj Gori sleduje mukotrpan posao ispunjavanja standarda, bez obzira kada će aplicirati za članstvo.

"Čini mi se da smo ovde umesto toga, zahvaljujući malo politici, a malo medijima, stvorili drukčiji utisak o redu prioriteta, pa jurimo za rokom kao da je važno da li ćemo krajem ove ili početkom sledeće godine predati naš zahtev za članstvo”, zaključio je Đukanović.

Švarcenberg: Češka će pokušati da ubrza integraciju

Ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg izjavio je da će ta država iskoristiti svoje predsedavanje EU da ubrza punu integraciju zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture.

"Želimo da dovršimo taj posao kako bi Evropa postala kompletna i ujedinjena", rekao je Švarcenberg.

"Naravno da je pitanje svake zemlje kada će doneti odluku da zatraži članstvo u EU. Mi ćemo uvek pozdraviti taj proces i podržati tu proceduru", rekao je on u Pragu tokom razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Milanom Roćenom, saopštila je crnogorska vlada.

Roćen je kazao da se Crna Gora nalazi u iščekivanju pozitivne reakcije na aplikaciju za Akcioni plan za članstvo u NATO-u i dodao da je zadovoljan godišnjim izveštajem Evropske komisije i realnim ocenama o progresu koji je Crna Gora ostvarila na evropskom putu.

"Za Vladu u fokusu nisu samo pozitivne ocene, koje dominiraju u izveštaju, već Vlada taj izveštaj čita od one čuvene reči 'ali', gde se nakon pozitivnih ocena nabraja i sve ono što se očekuje od zemlje da uradi, a što bi se moglo reći da ima negativnu konotaciju. Upravo taj deo ocena, iz svake tačke izveštaja, naći će se u fokusu svih nadležnih ministarstava i u programu Vlade za narednu godinu", istakao je Roćen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Solana: Crna Gora sve bliža EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 23:37

PODGORICA - Crna Gora je sve bliža Evropskoj uniji, ali sama mora da donese odluku o datumu apliciranja za članstvo, ocienio je danas komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana..."Jako sam optimističan, izveštaj EU veoma je konstruktivan. Crna Gora je sve bliža ulasku u Uniju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.