Sneg, pljuskovi i nevreme u zemljama regiona

Izvor: RTS, 13.Nov.2017, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg, pljuskovi i nevreme u zemljama regiona

Zahlađenje sa kišom i snegom zahvatilo je ceo region, u Hrvatskoj snežne padavine već prave probleme u saobraćaju, u Bosni i Hercegovini pada kiša, a na planinama sneg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteo-alarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine.
Područje Gorskog Kotara je od sinoć na trećem stepenu pripravnosti, a od ranih jutarnjih sati na snazi su zimski uslovi za sve državne puteve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u tom delu Hrvatske.

Kako su i najavili meteorolozi, temperatura je značajno pala, a kiša se tokom noći pretvorila u sneg.
Na planinama se očekuje stvaranje snežnog pokrivača, uz snažan vetar. Manji sneg se, prema najavama meteorologa, može očekivati i u središnjim delovima zemlje, pa i na severnom Jadranu, podno Velebita i posebno Učke.
Zbog snažne bure koja će imati i orkanske udare od 145 kilometara na sat, trenutno nema nijednog slobodnog pravca za kamione i tegljače na potezu od Zagreba do Rijeke.
Kod Jelenja je već ostalo zaglavljeno desetak teretnih vozila.
Sneg je zatrpao Kapelu, pada i na Sljemenu, gde se takođe stvaraju problemi u saobraćaju.
Mokri i klizavi kolovozi otežavaju saobraćaj na putevima i u priobalju.
Hrvatski auto-klub (HAK) vozačima savetuje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, održavaju bezbedno rastojanje između vozila, kao i da na put kroz planine ne kreću bez zimske opreme.

Na pojedinim putevima se vozi dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozači mole i za strpljenje i razumevanje.
U prekidu su: trajektna linija: Brestova–Porozina; brodska linija: Mali Lošinj – Unije – Susak; katamaranske linije: Rijeka–Rab–Novalja, Mali Lošinj – Rijeka, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Korčula – Hvar – Split.
U Sarajevu je pao sneg, a metorolozi upozoravaju da se tokom večeri očekuju jače padavine i da je izdat "žuti" meteoalarm u glavnom gradu i većem delu BiH.
Temperatura u Sarajevu je dva stepena, a tokom noći će se spustiti ispod nule. Snežne padavine se očekuju i narednih dana, prenosi portal Kliks
U narednim danima očekuju se susnežica i sneg u većem delu BiH, a na planinama sneg.
Prognozirana visina novog snežnog pokrivača je između pet i 15 centimetara.
Evropska mreža meteoroloških servisa objavila je za danas crveni meteo-alarm za celu teritoriju Crne Gore.
Alarm je na snazi zbog jake kiše koja se očekuje, najmanje 50 mililitara za 12 sati, udara vetra većih od 50 kilometara na sat, kao i jake grmljavine.
Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da su moguće obilne padavine.
"Pretežno oblačno, sa kišom pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se umerene do obilne količine padavina. Vetar umeren do jak, povremeno i veoma jak, južni i jugoistočni, tokom noći će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha se neće mnogo menjati tokom dana", navodi se u saopštenju.
Crveni meteo-alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. One se javljaju izuzetno retko, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.
Savetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze i obavezno poštovanje saveta i uputstava nadležnih državnih službi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U REGIONU SNEG I KIŠA Crveni meteoalarm u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 13.Nov.2017

Zahlađenje sa kišom i snegom zahvatilo je ceo region, u Hrvatskoj snežne padavine već prave probleme u saobraćaju u Bosni i Hercegovini pada kiša, a na planinama sneg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteoalarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine...Područje Gorskog kotara je od sinoć...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.