Gust snijeg u Gorskom kotaru

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2017, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gust snijeg u Gorskom kotaru

RIJEKA - Kao što su meteorolozi i najavili - noćas je došlo do snažnog pada temperature, a kiša koja je počela još sinoć, tijekom noći se na području Gorskog kotara pretvorila u snijeg.

Oborine mjestimice mogu biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi s grmljavinom. U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a uz vjetar snježnih zapuha. Malo snijega može pasti u nizinama središnje Hrvatske, a nošen vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu, podno Velebita >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i posebno Učke. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i južni , a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Problemi u prometu već su započeli. Za područje Gorskog kotara još je sinoć proglašen treći stupanj pripravnosti, dok su od 5,30 ujutro na snazi zimski uvjeti za sve državne ceste u Gorskom kotaru.

Zbog snažne bure koja će imati i orkanske udare od 145 kilometara na sat, trenutno nema nijednog slobodnog pravca za kamione i tegljače na potezu od Zagreba do Rijeke. Kod Jelenja je već ostalo zaglavljeno desetak teretnih vozila.

- U Gorskom kotaru pada snijeg, kao i na širem području Pasjaka (nošen vjetrom). U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, osim u dijelu Baranje. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put kroz gorja ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto. Granični prijelaz Pasjak zatvoren je za sav promet, zbog prepriječenog teretnog vozila u Republici Sloveniji. Vozila se preusmjeravaju na GP Rupa, javljaju iz HAK-a.

Zbog vjetra je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila, na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Bakra do Senja i na Krčkom mostu dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2,

stara cesta kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Vrbovsko-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica,

DC32 Prezid-Delnice,

DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin,

DC203 Brod na Kupi-Delnice,

DC305 Parg-Čabar,

DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,

ostale lokalne i županijske ceste na području Čabra, Vrbovskog i Delnica.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Sneg, pljuskovi i nevreme u zemljama regiona

Izvor: RTS, 13.Nov.2017

Zahlađenje sa kišom i snegom zahvatilo je ceo region, u Hrvatskoj snežne padavine već prave probleme u saobraćaju, u Bosni i Hercegovini pada kiša, a na planinama sneg, dok je za Crnu Goru proglašen crveni meteo-alarm zbog kiše, pljuskova i jake grmljavine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.