Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija i "nove manjine"

Ljubljana -- Slovenački premijer Janez Janša najavio je rešavanje pitanja "novih manjina" u Sloveniji, koje slovenački ustav drugačije tretira.

Zbog slovenačkog Ustava, u kome piše da samo pripadnici "autohtonih" etničkih zajednica mogu dobiti status i prava manjine, jedine manjine u Sloveniji su mađarska i italijanska. Pripadnici ostalih zajednica, poput Austrijanaca, Roma, ali i naroda iz republika bivše SFRJ, nisu, prema dosadašnjem tumačenju Ustava, "autohtoni", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog čega ne mogu da dobiju status manjine.

Slovenački ombdusman Matjaž Hanžek je u utorak premijeru Janezu Janši predao godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Sloveniji. Janša i Hanžek su se složili da je potrebno započeti sa rešavanjem pitanja novih manjina u Sloveniji. Ombdusman Hanžek je izjavio da se je i premijer Janša složio da je potrebno definisati status etničkih zajednica, pre svega onih iz bivših republika SFRJ, koji nije rešen i tim novim manjinama obezbediti viši stepen zaštite nego što imaju sada.

Janša je najavio i pripremu Zakona o Romima, koji je odavno trebalo da bude usvojen, ali i pripremu ustavnog Zakona o izbrisanima, koji su izgubili sva prava u Sloveniji sticanjem nezavisnosti. Hanžek i Janša su se složili da celo slovenačko društvo mora odlučnije da nastupi protiv postojeće netolerancije, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.