Utorak, 14.06.2005.

15:03

Slovenija i "nove manjine"

Slovenački premijer Janez Janša najavio je rešavanje pitanja “novih manjina” u Sloveniji, koje slovenački ustav drugačije tretira.

Izvor: B92

Default images

Zbog slovenačkog Ustava, u kome piše da samo pripadnici "autohtonih" etničkih zajednica mogu dobiti status i prava manjine, jedine manjine u Sloveniji su mađarska i italijanska. Pripadnici ostalih zajednica, poput Austrijanaca, Roma, ali i naroda iz republika bivše SFRJ, nisu, prema dosadašnjem tumačenju Ustava, "autohtoni", zbog čega ne mogu da dobiju status manjine.

Slovenački ombdusman Matjaž Hanžek je u utorak premijeru Janezu Janši predao godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Sloveniji. Janša i Hanžek su se složili da je potrebno započeti sa rešavanjem pitanja novih manjina u Sloveniji. Ombdusman Hanžek je izjavio da se je i premijer Janša složio da je potrebno definisati status etničkih zajednica, pre svega onih iz bivših republika SFRJ, koji nije rešen i tim novim manjinama obezbediti viši stepen zaštite nego što imaju sada.

Janša je najavio i pripremu Zakona o Romima, koji je odavno trebalo da bude usvojen, ali i pripremu ustavnog Zakona o izbrisanima, koji su izgubili sva prava u Sloveniji sticanjem nezavisnosti. Hanžek i Janša su se složili da celo slovenačko društvo mora odlučnije da nastupi protiv postojeće netolerancije, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: