Skoplje: Kamenicama na policiju

Izvor: B92, 12.Maj.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Kamenicama na policiju

Skoplje -- Više od 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je u Skoplju protest kao reakciju na jučerašnje demonstracije Albanaca u tom gradu.

Iako su organizatori za danas najavljivali da će protest biti miran, demonstranti su na policiju bacali flaše i kamenice.

Protesti Albanaca su juče organizovani zbog nezadovoljstva policijskom akcijom "Monstrum", u kojoj je posle ubistva petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, prošlog meseca, uhapšeno više radikalnih islamista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Demonstranti su danas osudili ubistvo kod Smiljovskog jezera i zatražili da se ubicama sudi. Pošto su se okupili ispred zgrade makedonske vlade, podelili su se na dve grupe, od kojih se jedna uputila ka gradskom parku, dok je druga ostala ispred zgrade vlade.

Okupljeni su nosili transparente sa slikama Adolfa Hitlera, uzvikujući parole "Za vas je samo Aušvic", "Srebrenica dva", "Šiptarska vlada" i "Smrt za šiptare", javlja RTS.

Ispred vlade su se nalazile jake policijske snage na koje okupljeni bacali flaše i kamenice. Napadnut je i snimatelj RTS-a, ali, srećom, nije povređen. Demonstranti ispred zgrade su prekrili svoja lica majicama i nisu dozvoljavali medijima da im priđu.

Na licu mesta, ispred Vlade Makedonije bilo je prisutno mnogo policajaca sa štitovima, a u blizini su bila i vozila za razbijanje demonstracija.

U jučerašnjim protestima povređeni su televiziski snimatelj i jedan policajac, dok je polomljeno nekoliko prozora na zgradi vlade i na opštinskoj zgradi u naselju Čair. Komandir skopske policije rekao je za RTS da u tim protestima nije povrećen jedan, kako su mediji izvestili, nego čak 20 policajaca.

Za danas popodne je bio planiran još jedan protest Albanaca, ali je, posle poziva Islamske verske zajednice, otkazan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Makedonaca u Skoplju

Izvor: Akter, 12.Maj.2012

Oko 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je danas u Skoplju protest kao reakciju na jučerašnje demonstracije Albanaca u tom gradu, prenose makedonski mediji

Nastavak na Akter...

Skoplje: Kamenicama na policiju

Izvor: medio.rs, 12.Maj.2012

Skoplje -- Više od 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je u Skoplju protest kao reakciju na jučerašnje demonstracije Albanaca u tom gradu.

Nastavak na medio.rs...

Skoplje: Protestovali i Makedonci

Izvor: Šumadija Press, 13.Maj.2012, 13:27

Oko 200, mahom mladih, Makedonaca održalo je juče u Skoplju protest kao reakciju na prethodno održane demonstracije Albanaca u tom gradu, prenose makedonski mediji.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.