Širom Crne Gore i danas molebni i litije, u Bijelo Polje stigli i na konjima

Izvor: RTS, 01.Mar.2020, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Crne Gore i danas molebni i litije, u Bijelo Polje stigli i na konjima

U crnogorskim gradovima i večeras se održavaju litije i služe molebni za spas srpskih svetinja i protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.
U Nikšiću skup je predvodio rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Gojko Perović. Moleban je služio u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a potom je gradskim ulicama prošla litija.

Perović je okupljenima na Trgu je kazao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << litije istovremeno i mirni građanski protesti. 
Kako je kazao, crkva nije protiv donošenja zakona, već poslednjih 20 godina "moli i kumi da se donese zakon koji će urediti odnose države i crkve, da nema ništa nejasno". Kako je istakao, građani imaju pravo da kažu slobodno šta misle o svojim svetinjama i o nekom zakonu koji nije dobar. 
"Kud češ veće brige za našu zajedničku kuću Crnu Goru od toga da se kao građani borimo da se donesu dobri zakoni", kazao je Perović. 
Litija u Pljevljima krenula je u 17 časova iz Manastira Svete Trojice do Crkve Svete Petke. Krsni hod predvodio je protojerej Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore
Stanovnici Berana, predvođeni episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, i večeras su u krsnom hodu prošli od hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi u kojem je služio moleban za spas svetinja.

Episkop Joanikije optužio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da koristi retoriku ustaškog ideologa Ante Pavelića. On je okupljenim vernicima i građanima kazao da su svi oni učesnici istorije koja se piše, "od ovog starca Nova Markovića od devedeset devet godina, do ove dece kojima pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Ante Pavelića".
Joanikije je rekao od kada je Skupština Crne Gore izglasala "ovaj anticivilizacijski zakon, nama nije ostalo ništa nego da sazovemo ovu veliku narodnu skupštinu, koja traje i zasijeda već dva mjeseca". 
Devetogodišnja Jana Marsenić iz Murine najmlađi je krstonoša na današnjoj litiji Gornjih Vasojevića i Gornjeg Polimlja do Berana: Saborno, Murino, Andrijevica, Vinicka, Trepča....

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju služen je moleban, posle kojeg je krenula litija do Hrama Svetog Nikolaja u Nikoljcu. Litiji u Bijelom Polju prisustvovali su  i Vranešani koji su u grad stigli na konjima i pešice.
I vernici iz Rasova u litiji su stigli do Hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Ka istom cilju uputila se i litija od Hrama Sv. Jovana Krstitelja u Sutivanu, predvođena protojerejom Milanom Stanišićem.
Pred Manastirom Savina u Herceg Novom sabraće se više litija iz okolnih mesta, a centralna je krenula iz Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. 
Litije su održane i u drugima gradovima – Plužinama, Tivtu, Kolašinu,  Danilovgradu, Žabljaku, Mojkovcu, Baru, Budvi.   

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NIKŠIĆ NE DA SVETINJE! Gojko Perović poručio: Oduvek je bilo Bogu Božije a caru carevo, ali sad hoće sve! VIDEO

Izvor: Kurir, 01.Mar.2020

Uprkos jakoj kiši koja pada, u Nikšiću je krenuila nepregledna litija na čijem je čelu otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije. 

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.