Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 15:48

Sećanje na 12 banjalučkih beba preminulih zbog nedostatka kiseonika tokom rata

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci, služen je parastos i položeni su venci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usled nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.
Odlukom Saveta bezbednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon tog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale hrvatske i muslimanske snage, čime je omogućen transport kiseonika.
Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih. Do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice. 
Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život. 
Cveće su kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci položili roditelji, predsednik Vlade Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, kao i brojne druge delegacije.  
Nakon parastosa, koji su služili sveštenici banjalučke eparhije, kod Spomen-obeleža "Život" venac su položili roditelji 12 beba, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obilježena 30. godišnjica smrti 12 banjalučkih beba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Maj.2022

U Banjaluci, na sjeverozapadu BiH, u utorak 24. maja obilježena je 30. godišnjica stradanja 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao da bude dopremljen tokom rata u Bosni i Hrcegovini (BiH). Odlukom Vijeća sigurnosti Ujednijenih nacija (UN) u maju i junu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.