Saradnja dva Goražda

Izvor: Politika, 01.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja dva Goražda

U planu je sanacija starog vodovoda iz Čajniča koji treba da zameni sadašnje lokalne sisteme vodosnabdevanja ova dva grada

Goražde – Predratno, zajedničko Goražde vodom za piće snabdevalo se iz dvadesetak kilometara udaljenog Čajniča. Vodovod, izgrađen pre četrdesetak godina samodoprinosom i radnim akcijama, funkcionisao je više nego dobro. Onda je došao rat i prekid vodovodnih cevi. Posle dejtonske podele na dve opštine, veće Goražde u Federaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << BiH i manje Novo Goražde u Republici Srpskoj, počelo se sa lokalnim rešavanjem problema snabdevanja pitkom vodom.

Novo Goražde je u više navrata ulagalo u proširenje nekadašnjeg vodovoda za potrebe Hladnjače i industrijske zone u Kopačima, ali je izvesno da se bez sigurnijeg napajanja vodom ne može razmišljati o razvoju.

I federalno Goražde u posleratnom periodu eksperimentisalo je sa čak tri fabrike vode, u šta su uložena velika sredstva, najvećim delom iz stranih donacija. Međutim, lokalno komunalno preduzeće je zbog plaćanja velikih računa za struju i angažovanja brojnih radnika pred bankrotstvom, a stanovnici ovog grada i dalje za piće kupuju flaširanu vodu.

Ovaj problem je uz ekologiju bio dovoljan razlog da čelni ljudi do pre rata zajedničke, a sada susednih opština u dva BiH entiteta, konačno progovore o tome i na neki način stave ad akta doskorašnje tabu-teme.

Bez velike pompe, i to baš u trenutku kada su međuentitetski i međupolitički odnosi na nivou BiH dospeli na izuzetno nizak nivo, načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković, primio je načelnika opštine Goražde Muhameda Ramovića.

Delegacije Novog Goražda i Goražda pokrenule su već dugo zapostavljenu inicijativu realizacije projekta sanacije starog vodovoda iz Čajniča.

– Cilj je da se obezbedi kvalitetnije i redovnije snabdevanje vodom, s obzirom na to da su sadašnji sistemi vodosnabdevanja u oba grada neodgovarajući, konstatovale su delegacije dva grada.

Razgovarano je o izgradnji lančanika na Drini, kojim bi se zaustavljao plutajući otpad koji prekriva vode gornjeg Drinskog jezera zbog neuređenih deponija uzvodno od Višegrada, ali i velikih količina otpada koji dolazi Drinom i njenim pritokama iz Crne Gore.

Pokrenuta je i inicijativa za izgradnju zajedničkog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, koji bi se radio u saradnji sa preduzećem „Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada, a tema je bilo i pronalaženje lokacije za regionalnu deponiju komunalnog otpada.

S. Heleta

[objavljeno: 02/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.