Sanader u pritvoru do 27. decembra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Dec.2010, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader u pritvoru do 27. decembra

Zagreb -- Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ostaće u austrijskom pritvoru u Salcburgu do 27. decembra, odnosno do nove konferencija za medije austrijskog tužilaštva.

Tada bi se moglo otkriti više detalja o eventualnom postupku izručenja Sanadera u Hrvatsku.

Kako izveštavaju elektronski mediji, Sanader se navodno nije izjasnio o tome prihvata li izručenje Hrvatskoj, a u zatvoru bi ga uskoro mogla posetiti supruga Mirjana.

Najavljeno je i da će Sanader >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti saslušan 22. decembra u vezi sa aferom "Hipo banke".

U međuvremenu, kako prenose zagrebački mediji, Interpol je našao novac koji je navodno bivši premijer Ivo Sanader nelegalno "oprao" u Hrvatskoj.

Pozivajući se na visoki izvor iz hrvatskog istražnog tima, Hrvatska radio-televizija je ekskluzivno je objavila da je na dva tajna računa u dve strane zemlje Sanader sklonio oko deset miliona kuna, u evrima. Službenih detalja, za sada, nema.

"Jutarnji list" je na svom internet portalu objavio sličnu informaciju: da je austrijska policija našla tajne račune porodice Sanader na kojima se nalazi oko 1,2 miliona evra.

Navodno se na jednom računu koji pripada bivšem premijeru nalazi oko 200.000 evra, a na drugom računu koji pripada Sanaderovom ocu nalazi se oko milion evra.

Bivši premijer Ivo Sanader, koji je u austrijskom pritvoru, izjasnio se o izručenju Hrvatskoj, a njegova odluka, prema najavama, biće saopštena naknadno, na konferenciji za novinare državnog tužilaštva u Salcburgu.

Istražni odbor Parlamenta Koruške odlučio je danas da Sanadera pre izručenja austrijski istražitelji ispitaju o aferi "Hypo banka" s kojom se njegovo ime povezuje od ranije.

Sanader se tereti za udruživanje za počinjenje krivičnog dela i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s privatnom firmom Dioki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.