Sanader izbrisan iz članstva HDZ-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader "izbrisan" iz članstva HDZ-a

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer i lider vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader izbačen je večeras iz HDZ-a, dan pošto je najavio mogućnost povratka u politiku. Predsednik Stjepan Mesić ocenio da bi iz HDZ-a trebalo isključiti i predsednika Sabora Luku Bebića koji je podržao Sanadera.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je večeras da je isključivanje bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) logičan potez i da nije vreme za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vanredne parlamentarne izbore.

Komentarišući odluku vrha HDZ-a da isključi Sanadera iz stranke zbog njegovog jučerašnjeg istupa u javnosti i kritike vodećih ljudi te stranke, Mesić je ocenio da bi iz HDZ-a trebalo isključiti i predsednika Sabora Luku Bebića koji je podržao Sanadera.

Mesić je za Hrvatski radio izjavio da nije vreme za vanredne izbore posebno dok traju predsednički izbori i dok pravne institucije rade svoj posao.

Premijerku i šeficu HDZ-a Jadranku Kosor i brisanje Sanadera iz članstva podržali su članovi vladajuće koalicije iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Predsednik HSS-a Josip Frišćić ocenio je da je izbacivanje Sanadera očekivano, dodavši da se pokazalo da HDZ ima jedno rukovodstvo na čelu sa Jadrankom Kosor.

Lider HSLS Darinko Kosor kazao je da je predsednica HDZ-a "povukla dobre i brze poteze".

Poslanik SDSS Milorad Pupovac kazao je da je Sanadera "otpuhala oluja". On je ocenio da je najvažnije da Hrvatska ostane politički stabilna, a da je Sanader hteo da destabilizuje prilike u zemlji.

Iz najjače opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) su poručili da brisanjem Sanadera iz članstva nije rešena nestabilnost u HDZ-u, ali i u državi.

Funkcionerka te stranke Milanka Opačić kazala je da SDP nema nameru da podrži Jadranku Kosor, jer je ona "šest godina bila Sanaderova desna ruka".

Šef opozicione Hrvatske narodne stranke Radomir Čacić ocenio je da će Sanader biti "predmet istraga i procesuiranja", pa više neće biti relevantan politički faktor.

"Za" 16, tri "protiv"

Ivo Sanader izbrisan je iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), saopštila je danas predsednik te stranke i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Prema njenim rečima, na sednici predsedništva HDZ za isključenje Sanadera glasalo je 16 članova, tri su bila

protiv, a dva suzdržana.

Kosor je otkrila kako su Luka Bebić, Marijo Zubović i Damir Polančec bili protiv, a suzdržani su bili Bianca Matković i Petar Selem, prenosi portal Index.hr.

Kosor je izjavila da uže vođstvo stranke ima puni legitimitet za donošenje odluka i da su jednoglasno odlučili da je stranci HDZ naneta velika šteta i da su Predsedništvu predložili brisanje Sanadera iz članstva.

"Jutros se sastalo uže vođstvo stranke i svi smo se složili u jednom - da je HDZ naneta nepopravljiva šteta", rekla je Kosor.

“Nismo se tako dogovorili“

Ona je napomenula da su posle tog sastanka stigli i predsednici županijskih organizacija HDZ i da je jednoglasno zaključeno da je jučerašnji sastanak i konferencija za novinare Sanadera - "neviđeni presedan".

Kosor je ocenila da nema opasnosti za parlamentarnu većinu, jer, kako je navela, "pojedinačne potpore zastupnika ima na kile".

Naša odluka je na tragu onoga što traže naši članovi, naši birači i svi građani ove zemlje. Imamo odgovornost da Hrvatska izađe iz krize. Ovo ponašanje od juče ne vodi ka izlasku iz krize, nego ka tome da još dublje potonemo, rekla je Kosor.

Ona je napomenula da su svi poštovali Sanaderovu odluku kad je objavio da odlazi, ali da se "nisu dogovorili da će se i vratiti".

"Posle šest meseci i posle krvavih odluka, koje će nas jednog dana koštati i zdravlja i sveg ostalog, on je rekao da se vraća. Tako se nismo dogovorili. Definitivno ne mogu i neću voditi stranku i Vladu na način da ja nosim odgovornost, a neko drugi vuče poteze", poručila je premijerka Hrvatske.

"O razlozima povratka morate pitati njega, a rekao ih je i novinarima u nedelju. Rekao je da smo trgovali teritorijem, da loše vodimo stranku i da je rezultat Andrije Hebranga na izborima bio katastrofalan", navela je Kosor.

Ona je ponovila da HDZ u drugom krugu predsedničkih izbora nema kandidata.

Mediji: Pokušaj puča

Bivši premijer Ivo Sanader juče je na vanrednoj konferenciji za novinare u sedištu stranke, od koje se HDZ ogradio, izjavio da je pogrešio kada se povukao iz politike.

Najavio je da će potpuno aktivirati svoju funkciju počasnog predsednika, oštro kritikujući vođenje stranke od njegovog iznenadnog odlaska pre šest meseci.

Većina hrvatskih medija ocenjuje da je reč o pokušaju puča u HDZ-u. Koalicioni partneri HDZ-a u vladi dali su podršku Jadranki Kosor, najavljujući da će napustiti vladu ukoliko Sanader pokuša da utiče na njen rad.

Opozicione stranke traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Sanader: Prihvatam odluku

Bivši hrvatski premijer i počasni predsednik vladajuće HDZ-a Ivo Sanader izjavio je večeras da prihvata odluku predsedništva stranke koje ga je isključilo iz HDZ-a.

"Prihvatam odluku predsedništva stranke ukoliko je to za dobrobit HDZ-a", izjavio je Sanader za Hinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader se vraća u politiku

Izvor: RTS, 03.Jan.2010, 15:00

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader najavio povratak u politiku. Odluku da se povuče nazvao pogrešnom, povezavši je sa padom rejtinga HDZ-a. Jadranka Kosor ostala bez komentara na spekulacije o raskolu u vrhu stranke. Ugrožena i vlada...Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader na vanrednoj konferenciji...

Nastavak na RTS...

Sanader: Povlačenje je bilo greška

Izvor: B92, 03.Jan.2010

Ivo Sanader (Beta,arhiva)..Zagreb -- Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je pogrešio kada se potpuno povukao iz aktivne politike i najavio mogućnost povratka u hrvatski Sabor.. Sanader je reako da mu moratorijum na mesto u Saboru ističe 15. januara i da je do tada sve moguće. Potpredsednik...

Nastavak na B92...

Sanader: Pogrešio sam što sam se povukao iz politike

Izvor: Blic, 03.Jan.2010

Bivši premijer Hrvatske i počasni predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader izjavio je danas da je pogrešio kada se povukao iz aktivne politike, najavivši da od "danas potpuno aktivira svoju ulogu počasnog predsednika HDZ"...On je na konferenciji za novinare u sedištu HDZ-a rekao...

Nastavak na Blic...

Sanader: Pogrešio sam što sam se povukao iz politike

Izvor: Press, 04.Jan.2010

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader vraća se na političku scenu. On je juče izjavio da je pogrešio kad se pre pola godine povukao i postao počasni predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). .Sanader je najavio da će se ponovo uključiti u rad stranke, a napomenuo je i...

Nastavak na Press...

Sanader isključen iz HDZ

Izvor: Blic, 04.Jan.2010

Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske koji je u nedelju najavio povratak u politiku, odlukom Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) juče je, nakon osam sati većanja, izbačen iz članstva stranke čiji je bio počasni predsednik. ..On je nameravao da aktivira tu funkciju, što je vrh stranke...

Nastavak na Blic...

Sanader izbačen iz HDZ-a

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Jan.2010

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prema nezvaničnim informacijama izbačen je iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), posle najave da se vraća u politiku i optužbi na račun rukovodstva stranke, prenose danas hrvatski mediji. Kako navodi portal Indeks.hr,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Sanader izbačen iz HDZ-a

Izvor: RTS, 04.Jan.2010

Jadranka Kosor potvrdila da je Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a. Čelnici HDZ-a sastali su se u Zagrebu da bi odlučili kako da reaguju na najave bivšeg premijera Iva Sanadera da će se aktivnije angažovati u politici. ..Predsednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor potvrdila je večeras da...

Nastavak na RTS...

Sanader izbačen iz HDZ-a!

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2010

Bivši hrvatski premijer i lider vladajuće Hrvatske demoktratske zajednice Ivo Sanader izbačen je večeras iz HDZ-a, dan pošto je najavio mogućnost povratka u politiku. On nije više ni počasni predsednik HDZ-a, ali ni obični član stranke na vlasti, potvrdio je za HRT funkcioner HDZ-a Vladimir...

Nastavak na Vesti-online.com...

Bivši hrvatski premijer Sanader najavio povratak u politiku

Izvor: Southeast European Times, 04.Jan.2010

Šest meseci posle njegove iznenadne ostavke na mesto premijera, Ivo Sanader je u nedelju rekao da se vraća u politiku. ..04/01/2010..(Kroejšan Tajms - 04/01/10; FT, Rojters, DPA, Javno.hr - 03/01/10)..Preduzimajući korak jednako iznenađujući kao što je bila njegova nagla ostavka pre otprilike...

Nastavak na Southeast European Times...

Sanader isključen iz HDZ-a

Izvor: NaDlanu.com, 05.Jan.2010, 02:20

ZAGREB, 04. januar 2010. (FoNet) - Bivši hrvatski premijer i počasni predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader, koji je danas isključen iz stranke, izjavio je večeras da "prihvata odluku HDZ". "Ukoliko je to za dobrobit stranke, prihvaćam odluku Predsjedništva HDZ", rekao je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Politički fijasko bivšeg premijera

Izvor: Blic, 05.Jan.2010

Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske koji je u nedelju najavio povratak u politiku, odlukom Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) juče je, nakon osam sati većanja, izbačen iz članstva stranke čiji je bio počasni predsednik. ..On je nameravao da aktivira tu funkciju, što je vrh stranke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.