Sanader: Povlačenje je bilo greška

Izvor: B92, Beta, 03.Jan.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Povlačenje je bilo greška

Ivo Sanader (Beta,arhiva)

Zagreb -- Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je pogrešio kada se potpuno povukao iz aktivne politike i najavio mogućnost povratka u hrvatski Sabor

Sanader je reako da mu moratorijum na mesto u Saboru ističe 15. januara i da je do tada sve moguće. Potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je za B92 da će izaći iz Vlade, ukoliko se Sanader bude mešao u njen rad.

Kada se pre šest Ivo Sanader povukao sa premijerkse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i funkcije predsednika HDZ-a, tada je izjavio da se nikada neće vratiti u poltiku i da nema poltičkih ambicija. Međutim, danas je to porekao.

Sanader je odlučio da u poptunosti počne da obavlja funkciju počasnog predsednika stranke i najavio moguće angažovanje u Saboru. U politiku se vraća jer je, kako kaže razočaran rezultatom predsedničkih izbora i funkcionisanjem stranke.

"Tada je sve moguće i razmišljam da se vratim u Sabor", rekao je Sanader na konferenciji za novinare u sedištu HDZ-a.

On je upozorio da je deficit u vođenju stranke očit i zbog toga je HDZ, na predsedničkim izborima, ostvario najgori rezultat od osnivanja, 1989. godine, prenosi Jutarnji list.

"Odgovornost ne leži samo na Andriji Hebrangu već i na meni jer smatram da je bila greška potpuno se povući i zbog toga sam doneo odluku da svoju ulogu počasnog predsednika od danas aktiviram u potpunosti", najavio je Sanader.

On je rekao da u stranci postoje nedoumice za koga glasati na predsedničkim izborima Milana Bandića ili Ivu Josipovića i to se mora razjasniti.

"Ja ću lično dati podršku onom kandidatu za kojeg se odluči predsedništvo stranke", naglasio je Sanader

Sanader je svoj odlazak iz politike ovako objasnio.

"Nisam bio spreman prodavati hrvatsku teritoriju za članstvo u EU, to je bio glavni razlog mog povlačenja iz poltike, hteo sam proizvesti šok, koji je kasnije i doveo do deblokate sporazuma Pahor- Kosor", rekao je on.

Potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac iznenađen je Sanaderovim povratkom.

On je za B92 rekao da se Sanader ponovo vraća na poltičku scenu, jer želi da kontroliše rad vlade kako bi prekinuo započete procese, kao što su borba protiv korupcije i izlazak iz ekonomske krize.

"Što se SDSS-a tiče mi ćemo nastojati da održimo stabilnost, a ukoliko Sanader bude uticao na rad vlade mi ćemo izaći iz kolaicije i omogućiti održavanje vanrednih izbora", ocenio je Pupovac.

Inače, poslednjih meseci nezvanično je najavljivan Sanaderov povratak, a pojedini mediji su pisali o tome da Sanader želi da se vrati u politiku kako bi se zaštitio od eventualnog krivičnog gonjenja zbog brojnih afera s kojima ga u poslednje vreme povezuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.