Sanader: Nisam kriv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Nisam kriv

ZAGREB -

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na početku suđenja za ratno profiterstvo očekivano je izjavio da je razumeo optužnicu koja ga tereti za traženje i primanje 3,61 miliona kuna (483.000 evra) provizije od austrijske Hipo banke tokom 1994. i 1995. godine i rekao da nije kriv.

Nakon uzimanja podataka od strane sudije Ivana Turudića, pri čemu je Sanader insistirao da objasni kako je bez boravka na frontu dobio čin pukovnika Hrvatske vojske, zastupnica optužbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamenica direktora Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Tamara Laptoš pročitala je optužnicu.

Ona je, ističući da će na osnovu dokaza i iskaza 19 svedoka dokazati da je Sanader kao zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995. tražio i dobio proviziju od pet odsto od ugovorenog iznosa kredita, odnosno sedam miliona austrijskih šilinga, čime se tereti i za ratno profiterstvo.

"Tada je u Hrvatskoj trajao rat, bila je visoka inflacija, a Hrvatska je teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila. O tome će svedočiti tadašnji šef diplomatije Mate Granić i premijer Nikica Valentić. Sve je bilo dobro poznato Ivi Sanaderu koji je iskoristio situaciju", rekla je.

Tadašnjem rukovodiocu šefu Hipo banke Volfgangu Kultereru rečeno je da umesto osam odsto koliko je Sanader tražio ispregovara nižu proviziju, o čemu govori i člana uprave predsednika Hypo banke Gintera Stridingera iz 1994. godine.

Sanader je tada obećao da će Hipo banka imati povlašten položaj na hrvatskom tržištu i da će profitima nadoknaditi iznos dat za proviziju, naglasila je Tamara Laptoš.

Po rečima jednog od advokata, Čede Prodanovića, optužnica je nelogična, jer bi bilo čudno da neka banka daje odgovornim osobama proviziju da uđe na tržište koje ne postoji.

Osim toga ratno profiterstvo primenjuje se na period iz 1994., kad taj zakon nije postojao, te dovodi u pitanje ustavnost tog zakona. Kupovina zgrada hrvatskih ambasada, za šta je Hipo banka dala kredit, nema nikakve veze s ratnim stanjem, rekao je Prodanović i dodao da se optužnica zasniva na indicijama.

Sudu se obratio i sam Sanader. "Nisam tražio ni dobio proviziju, jer sam se uvek vodio uverenjem da služim narodu i bila mi je strana pomisao o proviziji", rekao je i odbacio tvrdnju Kancelarije da je profiter.

U 20 godina Hrvatske bio je na više visokih dužnosti, na šta je ponosan, pri čemu je ponovio da je čin pukovnika dobio 1993. godine kao član ratne vlade i kao učesnik kriznog štaba u pregovorima oko razmene zarobljenika.

Sanader je izjavio da je Kancelarija tendenciozno koristila dokumentaciju oko Hipo banke jer je na osnovu istih dokumenata u Austriji ispitan kao svedok, a u Hrvatskoj kao optuženi. On se takođe požalio da tužilaštvo njegovim advokatima nije dalo dokumenta koja mu idu u prilog.

Sanader je optužen i zbog primanja deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta (Zsolt) Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Uz afere o nezakonitoj prodaji struje Hrvatske elektroprivrede i pogodovanju kompanijama Roberta Ježića osumnjičen je i u aferi Fimi medija u kojoj je pod istragom od nedavno i HDZ čiji je do 2009. bio predsednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sanader tvrdi: Nisam kriv

Izvor: Mondo, 03.Nov.2011

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na početku suđenja za ratno profiterstvo očekivano je izjavio da nije kriv.

Nastavak na Mondo...

Sanader: Nisam profiter

Izvor: Radio 021, 03.Nov.2011

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na početku suđenja za ratno profiterstvo očekivano je izjavio da je razumeo optužnicu koja ga tereti za traženje i primanje 3,61 miliona kuna (483.000 evra) provizije od austrijske Hipo banke tokom 1994. i 1995. godine i rekao da nije kriv.

Nastavak na Radio 021...

ZAVRŠEN PRVI DAN SUĐENJA SANADERU

Izvor: Kurir, 03.Nov.2011

ZAGREB- Čitanjem dokazne dokumentacije na zagrebačkom Županijskom sudu završen je prvi dan suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu koji se posle čitanja optužnice izjasnio da nije kriv, a suđenje se nastavlja u petak...Sanader je na početku suđenja za ratno profiterstvo očekivano...

Nastavak na Kurir...

Sanader: Nisam ratni profiter

Izvor: Press, 03.Nov.2011

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da nije kriv po optužnici koja ga tereti za traženje i primanje mita u iznosu od 483.000 evra od austrijske Hipo banke tokom 1994. i 1995. godine.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.