Sanader: Nema potrebe za izborima

Izvor: RTS, 02.Jul.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader: Nema potrebe za izborima

Ostavku premijera Hrvatske Iva Sanadera večeras je prihvatio Sabor, a odluka stupa na snagu imenovanjem novog predsednika Vlade. Sanader istakao da nema potrebe za novim izborima. Potez lidera HDZ-a i skretanje te stranke udesno, posledica neuspešne borbe za reformisanje stranke, ocenjuje "Jutarnji list".

Hrvatski Sabor je večeras prihvatio ostavku premijera Iva Sanadera, a odluka će stupiti na snagu imenovanjem novog predsednika Vlade.

Dosadašnji potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, koja će, gotovo je sigurno, postati novi premijer, kada bude kalkulisala da li ima većinu u parlamentu najverovatnije će računati i na podršku trojice srpskih poslanika, članova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), javlja Radio Bi-Bi-Si.

Srpski poslanici su i do sada bili deo vladajuće većine, a funkcioner SDSS Slobodan Uzelac bio je podpredsednik vlade, mada bez portfelja.

Lider SDSS Vojislav Stanimirović izjavio je da su Srbi spremni da ostanu u koaliciji, ali pod uslovom da njihov čovek u vladi sada dobije neki konkretni resor, kako bi mogao više da uradi za srpsku zajednicu.

Ostavka hrvatskog premijera Ive Sanadera je posledica loše politike EU prema Balkanu, ocenjuju austrijski mediji.

"Ako propast evropske politike prema Balkanu već nije uzrok neočekivane ostavke Sanadera i time promene u Hrvatskoj, onda je očigledno posledica", ističu austrijski dnevnici "Standard" i "Forarlberger Nahrihten".

Stanovnicima EU je dobro da preuzmu evropske standarde. Kada bi došlo do željenog pristupa EU, i da li uopšte može doći do toga, navodno nije tako ni važno", kritikuju listovi.

"Realna Evropa je svoje prave prijatelje, među kojima je i odlazeći premijer Sanader, ostavila na cedilu", ukazuju "Standard" i "Forarlberger Nahrihten".

Za Sanaderovo smenjivanje glasalo je 118 poslanika, dvoje iz Hrvatske narodne stranke ostalo je uzdržano, a protiv je glasao jedan nezavisni kandidat, prenela je Hina.

Ivo Sanader danas je poslednji put predsedavao hrvatskoj vladi, pošto je i službeno podneo ostavku na funkciju premijera.

Sada već bivši hrvatski premijer naglasio je da nema potrebe za prevremenim izborima jer je sadašnja vlast osvojila poverenje građana.

Pošto je vlada usvojila i izmenu zakona po kojoj će tehnička vlada nastaviti rad do imenovanja novog kabineta, otpada strah od pravnog vakuuma između dva vlade.

Zahvalivši svojim saradnicima, medijima i građanima na poverenju, Sanader je ocenio da će ta vlada nastaviti da služi građanima ali u nešto drugačijem sastavu.

Sanader je potvrdio da je obavio konsultacije s predsednikom Stjepanom Mesićem, kojima je prisustvovala i kandidatkinja za novog premijera Jadranka Kosor.

Bivši premijer očekuje da će procedura u Saboru, s obzirom na većinsku podršku poslanika vladi i Kosorovoj, biti obavljena brzo i bez špekulacija i prizivanja novih izbora, s čime se slaže i predsednik Mesić.

Ukoliko sabor prihvati izmene zakona o vladi, ona će i dalje obavljati tehničke poslove do imenovanja nove vlade. Po sadašnjim propisima, ako Sabor prihvati ostavku premijera, raspušta i vladu.

Kada poslanici usvoje Sanaderovu ostavku, predsednik Mesić će započeti konsultacije za sastav nove vlade, pri čemu je izvesno da Jadranka Kosor ima potrebna 83 potpisa podrške, pa bi već sutra mogla predstaviti novu vladu u nešto izmenjenom sastavu.

Nema prave zamene za Sanadera

Dan posle iznenadne ostavke hrvatskog premijera Iva Sanadera političari i mediji u celom regionu kalkulišu u kom pravcu bi nastala situacija mogla da se razvija.

Lider HDZ u Bosni i Hercegovini Dragan Čović ocenio je da je Sanaderovom ostavkom "vidno oslabljena politika izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj".

Prema njegovim rečima, evropski put Hrvatske ne može biti ugrožen, ali će region sigurno trpeti.

"Sanader je retka osoba koja stvarno može da upravlja Hrvatskom, najmoćniji čovek u toj zemlji i regionu. Bio je pravi brend. Suvereno je vladao godinama. Pitanje je može li upravljati iz senke", rekao je Čović, prenose sarajevski mediji.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kaže da mu je Sanader rekao da se povlači iz politike na sugestiju lekara, dok je generalni sekretar Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić uveren da se neki od razloga za Sanaderovu ostavku kriju i u teškoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, koja se još duboko skriva.

"Propala je i evropska politika koju je kreirao Sanader, ali ne vidim nekoga ko može da zameni Sanadera na mestu predsednika Vlade RH", ocenio je Vasić.

Vasić smatra da situacija u Hrvatskoj može da odredi položaj ostalog dela Balkana.

"Politika Hrvatske uticaće na evropski put zemalja regiona. Ako Hrvatska bude zastala, ubrzaće se evropski put BiH, Crne Gore i Srbije", rekao je Vasić, koji očekuje da će se Hrvatska sada više okrenuti integracijama zemalja regiona.

HDZ skreće u desno?

Zagrebački "Jutarnji list" ocenjuje da je odlazak Iva Sanadera "znak radikalizacije Hrvatske demokratske zajednice".

"Sanader je otišao kada je shvatio da je nemoćan da reformiše sopstvenu stranku i jedini pošteni izlaz iz te situacije su vanredni parlamentarni izbori", navodi se u komentaru zagrebačkog lista. 

Najgora vest posle Sanaderove ostavke je, kako navodi list, "sastav novog vođstva HDZ".

Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Andrija Hebrang, koji se pominju kao novi šefovi HDZ, spadaju među najistaknutije i najvažnije članove desne, radikalne nacionalističke frakcije HDZ, objašnjava autor komentara. 

List dodaje da su Sanaderova ostavka sa svih političkih dužnosti, i HDZ-ovo skretanje udesno, prirodna posledica skoro desetogodišnje neuspešne Sanaderove borbe da reformiše svoju stranku.

"Ivo Sanader jeste učinio niz značajnih reformskih poteza i jeste modernizovao Hrvatsku, ali što je posebno važno, učinio društvenu atmosferu u Hrvatskoj bitno tolerantnijom. Ipak, nikada nije uspeo da promeni vlastitu stranku", piše list.

Dnevnik dodaje da je Sanaderova "velika greška u tome što se nije dovoljno snažno suprotstavio nedemokratskim strukturama u vlastitoj stranci".

"Sada se čini jasnim da je Ivo Sanader odlučio da ode i zato što ga je HDZ naprosto progutala", zaključuje se u komenataru. 

Nasledniku neće biti lako

Politički analitičari u Hrvatskoj slažu se u oceni da nasledniku premijera Iva Sanadera neće biti lako, iako se razlikuju u ocenama njegovog poteza.

Damir Grubiša, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu smatra da je Sanader "napustio brod pre nego što on počne da tone", i ocenio da je ovim potezom sebi obezbedio ne samo kandidaturu, nego i pobedu na predstojećim predsedničkim izborima.

Grubiša ocenjuje da je Jadranka Kosor, premijerova izabrana naslednica u stranci i na vrhu države, žrtvovana.

Žarko Puhovski, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, osim što smatra da se ovim potezom opstanak vladajuće koalicije dovodi u pitanje, smatra da je Sanaderova ostavka "šok izveden na način koji asocira na vanredno stanje".

"Jedino ako je reč o teškoj bolesti, taj bih odlazak smatrao opravdanim", rekao je Puhovski i upozorio da će, ko god dođe na Sanaderovo mesto, biti suočen sa društvenom krizom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.