Mesić: Mandat  Jadranki Kosor, ako ima većinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Mandat Jadranki Kosor, ako ima većinu

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, pre početka konsultacija sa parlamentarnim strankama, izjavio je da će mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade poveriti Jadranki Kosor ako mu donese dokaz da ima većinu u Saboru. Mesić razgovara i sa predstavnicima Srpske samostalne demokratske stranke.

Hrvatski Sabor prihvatio je ostavku premijera Iva Sanadera, a ta odluka će stupiti na snagu imenovanjem novog predsednika vlade.

Za Sanaderovu smenu sinoć je glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 118 poslanika, dvoje iz Hrvatske narodne stranke ostalo je uzdržano, a protiv je glasao jedan nezavisni kandidat, prenela je agencija Hina.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je sinoć da ima 30 dana za sve potrebne konsultacije pre nego što odluči kome će poveriti mandat, naglasivši da će mandat poveriti onome ko dobije poverenje većine u Saboru.

Mesić je, u intervjuu Hrtvatskoj radio-televiziji, rekao da ne zna koliko će se dugo čekati na novog mandatara s obzirom da se menja zakon o vladi, čije donošenje i stupanje na snagu traži određeno vreme.

On nije želeo da se upušta u ocenjivanje kompetentnosti potpredsednice Vlade Hrvatske i zamenice predsednika HDZ-a Jadranke Kosor, koju je Sanader predložio za svog naslednika.

U međuvremenu je u kabinet predsednika Mesića stigla odluka Sabora o prihvatanju Sanaderove ostavke, kao i prikupljena 83 potpisa poslanika koji podržavaju imenovanje vicepremijerke za mandatara vlade.

Iz HDZ-a je najavljeno da će se na stranačkom skupu, kojim je trebalo da bude obeleženo 20 godina postojanja te partije, sutra birati nov predsednik pošto je Sanader podneo ostavku na sve državne i partijske funkcije.

Podnoseći ostavku pre dva dana, Sanader je naveo da je prihvatio funkciju počasnog predsednika HDZ-a, koji ima pravo glasa na svim stranačkim konvencijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.