Samozvani mitropolit CPC udaljen sa skupa u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2010, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samozvani mitropolit CPC udaljen sa skupa u Sarajevu

PODGORICA -

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo danas je u Sarajevu, na zahtev predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, udaljen sa sastanka Inicijative za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

Mihailo je pozvan da prisustvuje regionalnim konsultacijama sa predstavnicima verskih vođa u organizaciji REKOM, ali je napustio skup na molbu organizatora, preneo je Radio Slobodna Evropa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Učešće Mihaila u konsultacijama oko 60 predstavnika verskih zajednica iz regiona, prethodno su uslovili predstavnici SPC i Katoličke crkve koji su saopštili da neće prisustvovati sastanku ukoliko prisustvuje mitropolit CPC-a.

Monsinjor Andrija Kopilović je tim povodom kazao da je u "dobrim odnosnima" sa SPC, dok je za CPC rekao da je "za sada kanonski nepriznata".

"Ne bih mogao prisustvovati skupu gdje jedna civilna organizacija priznaje kanonizitet jedne pravoslavne crkve, a matična crkva ne", objasnio je svoj stav predstavnik Katoličke crkve.

Mitropolit CPC je po napuštanju sastanka kazao da na tim skupovima "učestvuju ljudi koji se plaše istine i koji su učestvovali u ratnim zločinima tokom nesretnog rata" u Jugoslaviji, dok je za sebe rekao da je "prvi episkop koji se poklonio žrtvama u Srebrenici i Hrvatskoj".

Predstavnica REKOM Nataša Kandić je ocenila da je stav predstavnika SPC i Katoličke crkve "isključiv".

"Imali smo situaciju da je za SPC i Katoličku crkvu bilo nezamislivo davanje podrške na ovom skupu inicijativi REKOM ukoliko se tu nalazi predstavnik CPC. Nikome, pa ni meni, nije palo na pamet da među verskim zajednicama ili crkvama može biti tako isključivog stava", objasnila je Kandić motiv udaljavanja mitropolita Crnogorske crkve.

Organizatori sastanka su saopštili da "predstavnici nekoliko verskih zajednica i crkava nisu mogli da prihvate iz protokolarnih razloga da u konsultacijama učestvuje Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)" te je "vladika Mihajlo, Mitropolit CPC, zamoljen da odustane od učestvovanja što je on i učinio".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomirenje samo uz istinu

Izvor: RTS, 04.Nov.2010

Svaki narod treba da prihvati svoje zločine da bi bilo moguće pomirenje u regionu, zaključeno na skupu verskih zajednica u Sarajevu. Predstavnici raznih konfesija podržali osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje istine o zločinima...Predstavnici verskih zajednica i crkava poručili su na konsultacijama...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.