Samit CEI u Hrvatskoj: Orban i Dančila otišli pre kraja, Borisov nije ni došao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit CEI u Hrvatskoj: Orban i Dančila otišli pre kraja, Borisov nije ni došao

U Hrvatskoj se i danas održava samit Centralnoevropske inicijative (CEI) kojem prisustvuje nekoliko premijera i zvaničnika država članica, a Hina prenosi da su mađarski premijer Viktor Orban i predsednica rumunske vlade Viorika Dančila otišli pre završetka sastanka na vrhu.

Hrvatska agencija navodi da je u ponedeljak u Zagreb stiglo petoro premijera i zvaničnika, ali da su Orban i Dančila otišli pre završetka sastanka na vrhu, kao i da iako najavljen, na samit nije došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bugarski premijer Bojko.

Ovim dvodnevnim samitom u Zagrebu Hrvatska završava jednogodišnje predsedavanje regionalnom inicijativom 18 zemalja, a ključne teme su, kako se navodi, bezbednost i ekonomija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio prilikom otvaranja samita poručivši da su pitanje bezbednosti i migracije glavne teme ovog samita.

Kada je reč o migracijama, Plenković je istakao da je efikasan samo sveobuhvatni pristup, regulisanje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije i dodao da je od ključne važnosti saradnja sa članicama Evropske unije i Fronteksa.

"Mi nismo zemlja koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umesto toga zaposlili smo 6.500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sistem", rekao je Plenković.

On je istakao i značaj CEI za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU i NATO.

"Kao najmlađa članica ponudićemo nesebično sva naša iskustva i znanja kao i političku potporu", rekao je on.

CEI je osnovan pre otprilike 30 godina sa idejom da se pomogne zemljama regiona u pristupanju Evropskoj uniji.

Od aktuelnih 18 članica CEI, njih 10 članica je članica i EU, pet su države na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva, navodi se.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Srbija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Austrija, Belorusija,Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Predsedavanje SEI će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.