Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sa Kosovom kraj sukoba na Balkanu"

Skoplje -- Šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski rekao da će rešavanje kosovskog pitanja biti kraj oružanih sukoba na Balkanu.

"Raspad Jugoslavije počeo je krizom na Kosovu 1981. i sada će se završiti rešavanjem kosovskog problema. To će biti i kraj domino efekata", rekao je Milošoski.

On je dodao da Makedonija smatra da "otvoreno pitanje statusa Kosova treba zatvoriti i što brže to bude urađeno, biće bolje".

Milošoski je za nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radio Dojče vele ponavio da Makedonija nije i neće biti deo kosovskog problema koji je, kako je rekao, stvorio bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Turk: Athisarijev predlog u skladu s rezolucijom SB

Profesor međunarodnog prava i bivši zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Danilo Turk izjavio je da je predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija za određivanje budućeg statusa Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Atisarijev predlog je "potpuno u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i odvagan i brižljivo izrađen dokument koji je veoma dobra osnova za uređenje statusa Kosova", izjavio je Turk slovenačkim medijima.

On smatra da Atisarijev predlog ostavlja neka pitanja otvorena i nije potpuno završen, jer će biti potrebni dodatni pregovori kako između Beograda i Prištine, tako i među drugim međunarodnim faktorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.