Rusija: Neprihvatljivo uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 15:47

Rusija: Neprihvatljivo uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH

Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da insistira na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, uz uverenje da je, kako kažu, samovolja "visokog predstavnika", koji nema potrebni mandat Saveta bezbednosti UN, glavni faktor destabilizacije u zemlji.

Uverenja su i da je funkcionisanje Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira neosnovano bez učešća Rusije.

"Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, jer više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postoji neophodnost za njegovo prisustvo u BiH", saopštila je Ambasada Rusije povodom 10. februara - Dana diplomate.

Napominju da BiH vide kao prijateljsku zemlju i ističu da veruju da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta.

Ambasada Rusije ponovo je potvrdila svoju spremnost za ravnopravan dijalog o svim pitanjima koja predstavljaju obostrani interes.

"Računamo na to da će rukovodstvo BiH i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama", naveli su iz Ambasade Rusije.

Kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, ističu da će biti vođena dok ne budu ispunjeni postavljeni ciljevi.

"Pod time se podrazumeva potpuno uništenje izvora pretnji bezbednosti Ruske Federacije i njenih građana", naveli su i ukazali da odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da se naglo degradiraju, te da je faktički u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije, koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina.

U prilog tome su naveli priznanja Angele Merkel, Fransoa Olanda i Borisa Džonsona o tome da je Sporazum iz Minska bio smišljen da bi se kupilo vreme za snabdevanje Kijeva naoružanjem.

"Korak po korak Ukrajinu su pretvarali u 'anti Rusiju', pothranjivali su na tom području rusofobske i neonacističke tendencije", naveli su iz Ambasade Rusije.

Navedeno je i da je, nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom predlogu u vezi sa novim garancijama bezbednosti u Evropi, postalo očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, niti za ravnopravan dijalog sa drugim zemljama.

Istakli su da su EU i lideri pojedinih vodećih zemalja članica EU potpuno diskreditovani kao "posrednici" pri rešavanju bilo kojih konflikata na kontinentu.

"Totalan gubitak nezavisnosti ovog bloka i njegova neposredna potčinjenost Vašingtonu čine spornom svrsishodnost direktne komunikacije sa njim", stoji u objavili u kojoj je navedeno da je okončano doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svetu pravila, uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, zemalja, čitavih regiona.

Trenutno je, ističu, u toku formiranje novog svetskog poretka. "Ovaj proces će potrajati neodređeni vremenski period. Sada se nalazimo u njegovoj najbolnijoj fazi, odnosno fazi sloma starog i borbe za novi sistem".

Kada je reč o slobodi medija, u objavi "Februarske teze" istaknuto je da intenzivna antiruska informaciona kampanja, koju je pokrenuo Zapad usled objavljivanja specijalne vojne operacije, zajedno sa neprikrivenim "regrutovanjem" medija od Vašingtona - sasvim jasno pokazala apsolutnu degradaciju slobodnog novinarstva.

"Pozivamo svetske i regionalne medijske radnike da se vrate glavnim načelima njihove profesije, a to su nezavisnost i nepristrasnost. Zahvalni smo redakcijama novinskih izdanja u BiH, i posebno u Republici Srpskoj, za uravnotežen stav i otvoren medijski prostor za sve tačke gledišta, uključujući i onu rusku", naveli su.

Kada je reč o energetskoj bezbednosti, iz Ambasade podsećaju da je uzrok energetske krize u Evropi - pogrešna politika zapadnih zemalja u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da "kazne" Rusiju putem sankcija i direktne sabotaže kao što je bio slučaj sa projektima "Severnog toka".

"Bilo koje pripisivanje krivice Rusiji u vezi sa deficitom energenata u Evropi deo je antiruske propagande kojom Zapad teži da prekrije vlastite greške. Sigurni smo da saradnja u oblasti energetike ne sme biti politizovana".

Po pitanju klimatskih promena, iz Ambasade Rusije navode da je Zapad osujetio napore cele međunarodne zajednice u prelazu na "zelenu" tehnologiju, te da su zbog antiruske sankcije zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju.

" Na taj način dijalog o klimatskim promenama je doživio kolosalan udarac. Za povratak tom dijalogu će trebati mnogo vremena", zaključeno je u objavi Ambasade Rusije, prenela je Srna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.