Rumunija, levičarska vlada pala posle samo šest meseci na vlasti

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija, levičarska vlada pala posle samo šest meseci na vlasti

Levičarskoj vladi rumunskog premijera Sorina Grindeanua poslanici nacionalnog parlamenta izglasali su nepoverenje velikom većinom glasova, prenosi AFP.
Agencija navodi da je pad vlade usledio nakon unutarstranačkih borbi u okviru vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD), koja je i podnela predlog za izglasavanje nepoverenja Grindeanuu.

Predlog je usvojen uz 241 glas "za" i deset "protiv", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo šest meseci nakon ubedljive izborne pobede socijaldemokrata.
Navodi se da je PSD neočekivano povukao podršku Grindeanuu 14. juna, optužujući ga za kašnjenja u primeni reformi u drugoj po siromaštvu zemlji Evropske unije.
AFP navodi da je Grindeanu odbio da podnese ostavku i napao moćnog šefa PSD-a Livija Dragneu da pokušava da "koncentriše svu vlast u svojim rukama".
Očekuje se da koalicija PSD-a i Saveza liberala i demokrata (ALDE) sada predloži novog premijera koji će imati 10 dana da obezbedi podršku parlamenta.
AFP podseća da je ovo druga velika kriza koja je pogodila PSD od povratka na vlast u decembru 2016, pošto su već u februaru masovni ulični protesti naterali vlast da odustane od ublažavanja antikorupcijskih zakona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.